dolfijnen in het wild

Expedia Group stopt met dolfijnenvermaak

Nieuws

Reisplatform Expedia Group stopt met het aanbieden van attracties met dolfijnen en walvissen. Het platform besloot daartoe na onze wereldwijde campagne, waar meer dan 350.000 dierenvrienden hun steun voor uitspraken.

Al sinds 2019 voerden we campagne tegen Expedia Group. We bleven de druk opvoeren om de reisgigant te overtuigen te stoppen met dolfijnenvermaak. Zo organiseerden we in 2020 voor het kantoor in Amsterdam een offline actie met een flyboarder in de Herengracht. 

dolphin

Flyboarder in de Herengracht in Amsterdam bij het kantoor van Expedia.

Sanne Kuijpers, onze Campagnemanager Wilde dieren: ‘We zijn euforisch over het feit dat Expedia naar ons en alle dierenvrienden heeft geluisterd, en stopt met het verkopen van kaarten voor walvis- en dolfijnenshows en andere interacties met deze bijzondere zeezoogdieren. Een grote winst voor walvissen en dolfijnen over de hele wereld en een stap dichterbij om ervoor te zorgen dat de walvisachtigen die nu in dolfinaria leven, de laatsten zijn.’

De stap van Expedia past in een trend. Steeds vaker besluiten landen en organisaties dat dolfijnenattracties niet meer van deze tijd zijn. Zo biedt Corendon geen attracties met dolfijnen meer aan, raadt reiskoepel ANVR dolfijnenattracties af en mogen er in Frankrijk en Canada binnenkort geen dolfijnen meer in dolfinaria worden gehouden. Toch is er nog veel werk te doen. Zo blijft reisgigant TUI vermaak met dolfijnen aanbieden en is er in Nederland nog steeds geen fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap. Sanne: ‘We hopen de Nederlandse overheid en (reis)organisaties zoals TUI te overtuigen dat entertainment met dolfijnen niet meer houdbaar is. We blijven doorgaan tot er wereldwijd een einde is gekomen aan de uitbuiting van dolfijnen en andere wilde dieren.’

dolphin

Dolfijnen in gevangenschap lijden hun leven lang.

Dolfijnen en andere walvisachtigen worden in aquaria en pretparken over de hele wereld gebruikt om, vergezeld van harde geluiden en lichteffecten, kunstjes te doen in ruil voor dode vis, terwijl ze hun leven doorbrengen in krappe betonnen bassins. De intelligente dieren zijn veroordeeld tot een leven in gevangenschap en tot direct contact met mensen. Ze raken gestrest, verveeld en depressief.

Lees hier meer over de dierenwelzijnsupdate van Expedia Group

Heel veel dank aan alle supporters die zich hebben ingezet om Expedia Group te overtuigen dat dolfijnen niet in gevangenschap horen! Jullie stem heeft het verschil gemaakt. 

Wil je nog meer doen voor dolfijnen? Je kunt nog altijd onze petitie voor een fokverbod in Nederland tekenen.

Meer over