Olifanten

Het leed van olifanten in de toeristenindustrie

Nieuws

Olifanten in de toeristenindustrie lijden hun leven lang. Vaak is dit leed niet direct duidelijk voor toeristen. Om dit inzichtelijk te maken, zetten we zes feitjes voor je op een rijtje.

1) Rugletsel door zware last

Hoe sterk olifanten ook lijken, de rug van de dieren is niet gebouwd om zware objecten te dragen. De ijzeren of houten stoel met toeristen erop is voor olifanten een enorme last. Niet alleen is dit zware gewicht pijnlijk voor de dieren, vele olifanten kunnen nauwelijks meer lopen door hevig rugletsel. Geloof een verzorger dan ook niet als hij aangeeft dat een olifantenrug het gewicht van een stoel met toeristen makkelijk kan dragen.

wbrit

2) Pijnlijke poten door harde ondergrond

Olifanten in de toeristenindustrie worden vaak op beton gehouden, omdat dit makkelijk is om schoon te maken. Daarnaast lopen ze tijdens ritten vaak op heet asfalt, terwijl de zachte onderkant van een olifantenpoot erg gevoelig is. Door het lopen en staan op harde ondergronden kunnen de dieren daardoor ernstige en pijnlijke pootproblemen ontwikkelen.  

wbpoot

3) Psychologische problemen door trauma

De vroege scheiding van hun moeder en wrede training, lijden tot hevige stress bij olifanten in de toeristenindustrie. Dit uit zich door het hevig heen en weer bewegen van lichaam of hoofd. Onderzoekers toonden zelfs aan dat olifanten een Post Traumatische Stress Stoornis kunnen ontwikkelen.

wbtrauma

3) Wonden door olifantenhaak

Mahouts (olifantenverzorgers) gebruiken een olifantenhaak, een stok met een metalen haak, om het dier te laten luisteren. De punt van de haak is scherp en gaat diep in de huid van de olifant. Hierdoor lopen olifanten wonden en littekens op.

wbolifantenhaak

4) Gewrichtsschade door kunstjes

Tijdens shows voeren olifanten kunstjes op, waarbij de dieren bijvoorbeeld zitten, fietsen of op twee poten staan. Door deze onnatuurlijke houdingen kunnen de dieren schade oplopen aan gewrichten en zelfs artritis ontwikkelen.

wbkunstje

5) Ziektes door eenzijdig dieet

Olifanten in de toeristenindustrie leven vaak op een eenzijdig dieet van fruit. In het wild eten de dieren echter tot wel 180 verschillende planten, gras, bladeren, struiken, vruchten en boomschors. Door het eten van fruit zoals bijvoorbeeld ananas, suikerriet en bananen krijgen de olifanten erg veel suiker binnen en te weinig voedingsstoffen. Fruit is voor olifanten een lekkere snack, maar geen volwaardig dieet. Op lange termijn is dit eenzijdige dieet erg schadelijk voor de dieren en kunnen ze ernstige ziektes oplopen.  

wbbanaan

Deze prachtige dieren verdienen toch beter? Help mee olifanten in de toeristenindustrie te beschermen en onderteken onze actie. Dank je wel namens de olifanten! 

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over