Olifant Buba bij circus Freiwald

Het trieste lot van circusolifant Buba

Nieuws

Olifant Buba reisde bijna dertig jaar mee met circus Freiwald. Ze trad op voor mensen tot het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland werd verboden. Er werd een passende opvangplek voor Buba gevonden, maar de familie Freiwald weigerde mee te werken. Ze verkochten de olifant aan een Hongaars park, waar Buba opnieuw veel leed te wachten staat. Samen met Stichting AAP, Animal Rights, Bite Back en de Dierencoalitie reageren we op deze trieste verkoop.

'De olifantentranen van het circus'

Vandaag is het Wereld Circusdag. Een dag waarop wij vooral denken aan alle dieren die nog worden uitgebuit voor iets wat mensen vroeger vermaak noemden. In Nederland mag je sinds 2015 niet meer optreden met wilde dieren in circussen. Slechts één dier bleef over: olifant Buba. Na een tijdelijke ontheffing omdat er geen geschikte opvang was, wilde de minister het dier eind 2020 op advies van deskundigen naar de gloednieuwe olifantenopvang Elephant Haven in Frankrijk laten brengen.

'Dat nooit!', moeten Buba’s bazen gedacht hebben en ze weigerden mee te werken. Wel speldden ze een paar Kamerleden op de mouw dat Buba niet meer bij andere olifanten gezet kon worden omdat ze al van jongs af aan met de familie meetrekt. Ook afzonderen in een stal ging niet, want ‘olifanten zijn kuddedieren en Buba beschouwde de familie Freiwald als haar kudde.’

Kamerleden bleken gevoelig voor de olifantentranen van het circus. Wie die twee uit elkaar wilde halen, zoals die ijskoude, zelfingenomen dierenwelzijnsorganisaties, was misdadig. De minister legde zich neer bij de twee aangenomen moties en voilà: Buba mocht de rest van haar leven bij de Freiwalds blijven. Zonder op te treden, al werd de grens herhaaldelijk opgezocht.

Ruim een jaar later blijkt Buba alsnog verstoten te zijn door haar liefhebbende kudde. Sterker nog: omdat Buba geen geld meer oplevert, is ze verbannen naar een dubieus dierenpark in Hongarije. Daar moet het in 1978 uit het wild gestolen dier optreden met haar nieuwe baas, de 25-jarige circusartiest René Casselly. Op kamervragen van Frank Wassenberg (PvdD) geeft de huidige minister van LNV toe niet gelukkig te zijn met de gang van zaken. Maar voor Buba is het te laat.

Buba is wederom een slachtoffer van onwetendheid en symbool voor het leed van dieren in circussen overal ter wereld. De Freiwalds zeggen met pijn in het hart afscheid te hebben genomen. Inkomsten bleken toch sterker dan de familieband. En blijkbaar kan Buba toch prima bij andere olifanten.

Is het nu dan klaar? Dat valt te bezien: op een website voor de circussector staat dat het verbod op wilde dieren in circussen van tafel is geveegd door een rechter. Erkennen dat je bent ingehaald door de vooruitgang valt zwaar. De waarheid verkondigen ook, want gelukkig staat het circusverbod nog altijd.

Meer over