idai, noodhulp, ramp

Hondjes Tiger en Nairobi en kalfje Million gered na ramp Idai

Nieuws

Cycloon Idai liet in maart een spoor van verwoesting achter in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Ons noodhulpteam ging ter plaatse en hielp tienduizenden honden, koeien, paarden, varkens, geiten en meer, zoals de honden Tiger en Nairobi en kalfje Million.

Vele dieren in Mozambique, Malawi en Zimbabwe raakten gewond door rondslingerend puin, liepen oog- en hoefinfecties op door stress en de onhygienische omstandigheden of bleven zonder baasje achter. Een greep uit de slachtoffertjes die onze collega's wisten te helpen. 

Tiger

Ons noodhulpteam reisde allereerst af naar Malawi en Mozambique. Later kregen we ook toestemming om dieren te helpen in Zimbabwe. Het team trof daar het hondje Tiger aan, met verwondingen aan haar voorpoot. Ze had de verwondingen waarschijnlijk opgelopen door rondslingerend puin.

1023516_0

Queenie vond het gewonde hondje en noemde haar Tiger.

treating_tiger

Tiger had een flink wond opgelopen aan haar voorpoot. De hond had dringend hulp nodig, dus het noodhulpteam ging aan de slag. 

treating_tiger_idai

Het team gaf Tiger pijnstilling en behandelde haar wond. Queenie bleef bij Tiger terwijl ze werd behandeld.

tiger_idai_

De operatie aan Tigers' pootje verliep gelukkig goed! Het hondje herstelt van de verwondingen.

Nairobi

In het Chimanimai District in Zimbabwe gingen we samen met het Department of Veterinary Services en het team van organisatie ZNSPCA op pad. We kwamen er Kasima tegen, die bezorgd was om haar hondje Nairobi. 

1023497

Nairobi bleek een zorgelijke infectie te hebben aan zijn oog, waar hij behandeling voor nodig had.

1023496_0

Nadat zijn oog was behandeld, werd Nairobi door het noodhulpteam ook gevaccineerd tegen hondsdolheid. 

1023505

Kasima's trouwe viervoeter zal binnenkort geen last meer hebben van zijn oog. 

Million

1023426_0

In Malawi bezocht ons noodhulpteam gebieden in Chikwawa en Nsjanje. Het team trof hier het vijf maanden oude kalfje Million aan, met een huidinfectie en ademhalingsproblemen. Het dier was erg zwak.

1023339_0

Dr. Victor Toroitich behandelt Million; het kalfje ondergaat de behandeling gelaten. 

1023422_0

Million en zijn baasjes waren blij met de behandeling. Hopelijk gaat dit knappe kalfje een mooie toekomst tegemoet!

Cycloon Idai

Op 4 maart vormde cycloon Idai zich voor de oostkust van Mozambique. Op 15 maart deed de wervelstorm Mozambique aan. Het stadje Beira werd compleet verwoest. De volgende dag verwoestte de cycloon alles op zijn pad richting Zimbabwe. Ook Malawi werd zwaar getroffen. Sinds januari is er in dat land al hevige regenval, waardoor vele gebieden overstroomden. 

Na cyclonen zoals Idai worden dieren vaak gewond, gestrest en zonder voedsel achtergelaten. Ze zijn compleet op zichzelf aangewezen en raken uitgehongerd of uitgedroogd of worden ziek doordat ze drinken van verontreinigd water of overlijden aan verwondingen als gevolg van de ramp. De dieren hebben dringend hulp nodig om deze ramp te kunnen overleven; ons noodhulpteam doet er alles aan om bij deze situaties zoveel mogelijk dieren te helpen. Ook op langere termijn helpen we de dieren en hun omgeving. We trainen dierenartsen in de gebieden om leed bij toekomstige rampen te verkleinen en zo goed mogelijk te kunnen optreden in het geval van rampsituaties. Daarnaast blijven we in contact met lokale autoriteiten om bij eventuele toekomstige rampen het leed voor dieren te voorkomen of zo klein mogelijk te maken. 

Help je mee dieren zoals Tiger, Nairobi en Million te beschermen tijdens rampsituaties? Je kunt bijvoorbeeld bijdragen aan een noodhulpkoffer; een koffer met benodigde materialen om dieren in getroffen gebieden zo snel en goed mogelijk te kunnen helpen. 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over