Hondsdolheid groots aanpakken
Nieuws
Vele honden zwerven in Azië en Afrika over straat. Ze hebben geen baas, of hun eigenaar laat ze vrij rondlopen. Overal ligt gevaar op de loer; het gevolg van hondsdolheid.
Lopend door de straten van Freetown in Sierra Leone kijkt hij constant om zich heen. Komt er iemand achter hem aan? Vaak durft hij pas ’s avonds de straat op, anders loopt hij gevaar. Overdag slaapt hij, meestal onder een auto, want daar is het veilig. Soms zijn mensen aardig tegen hem en geven ze hem te eten. Soms zijn ze boos of juist bang. Waaróm zijn ze zo bang? Hij zal ze nooit iets aandoen. Hij heeft gezien hoe vriendjes achterna werden gezeten en niet meer terugkwamen. Andere soortgenoten werden opeens heel agressief, konden niet meer goed eten en dan ging het van kwaad tot erger...
Dodelijke virusinfectie
Dit illustreert wat een hond in landen in Azië en Afrika dagelijks doormaakt, als gevolg van hondsdolheid. Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen, die voor honden altijd een dodelijk gevolg heeft. Wist je dat 99 procent van alle hondsdolheidgevallen bij mensen wordt veroorzaakt door hondenbeten? Maar ook andere dieren, zoals vleermuizen, katten en vossen, kunnen het virus overdragen. Vooral in Afrika en Azië is hondsdolheid een groot probleem voor mens en dier. Inwoners van dorpjes waar veel honden op straat leven, zijn dan ook heel bang om gebeten te worden en zelf hondsdolheid te krijgen.
Miljoenen slachtoffers
Als je gebeten wordt door een hond met hondsdolheid kun je, als er snel behandeling plaatsvindt, beter worden. Toch overlijden jaarlijks wereldwijd 59.000 mensen door deze ziekte. Ook grote aantallen honden gaan dood aan de ziekte, maar bovenal worden veel honden – ziek of gezond – in landen als Kenia, Thailand en Sierra Leone vaak uit angst massaal afgemaakt. Ze worden vergiftigd, met stenen bekogeld of doodgeslagen… Elke minuut worden wereldwijd zo’n twintig honden gedood, met als belangrijkste reden hondsdolheid.
Honden en mensen beschermen
‘Het doden van die dieren is een drama en biedt bovendien geen oplossing voor hondsdolheid’, vertelt Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Campagnes. ‘Honden in deze gebieden worden bang door de massale afslachtingen en trekken naar andere plekken, waardoor het probleem zich verspreidt. Of andere honden trekken juist naar dat gebied, omdat veel honden zijn gedood en er dan meer voedsel beschikbaar komt. Ook planten ze zich dan sneller voort. Om een eind te maken aan het lijden van mensen én honden, is een diervriendelijke oplossing noodzakelijk.’
De enige manier om het lijden van dieren en mensen door hondsdolheid voorgoed te stoppen, is door de honden juist te helpen. Daarom werken wij al jaren aan vaccinatieprogramma's en het beperken van de hondenpopulatie – en starten we nu in Nederland een campagne om meer aandacht te vragen voor dit probleem. De ziekte bestaat al duizenden jaren, maar het is mogelijk om de komende twaalf jaar de door honden veroorzaakte hondsdolheid de wereld uit te krijgen! Door de honden massaal te vaccineren, registreren, steriliseren en voorlichting te geven aan hun baasjes en andere inwoners, kunnen we honden én mensen beschermen tegen een pijnlijke dood.
Voorlichting en vaccinaties
Sinds het begin van ons werk voor honden hebben we al een miljoen vaccinaties gezet. En voor eind 2020 willen we weer 100.000 honden vaccineren. Want als 70% van de honden in een populatie is gevaccineerd, verspreidt hondsdolheid zich niet verder en dooft de ziekte uit. Daarnaast willen we 25 overheden motiveren om stappen te zetten tegen de ziekte, door onder meer educatie en het beperken van de hondenpopulaties. Als we daarin slagen is per 2030 door honden veroorzaakte hondsdolheid de wereld uit!
Help je mee? Vaccineer al voor € 3,- een hond tegen hondsdolheid.