Illegale handel in olifanten bedreigt voortbestaan

08/07/2014

De smokkel van jonge olifanten vanuit het Birmese oerwoud naar toeristenbestemmingen in met name Thailand, kan op termijn hun voortbestaan in het wild in gevaar brengen.

Stressed. Disoriented. Confined.
You can escape it, but factory farmed animals can’t.

Dat staat in een nieuwe onderzoeksrapport van TRAFFIC, de internationale organisatie die de illegale handel in bedreigde diersoorten onderzoekt. Volgens de studie zijn er tussen 2011 en 2013 zo’n tachtig olifanten illegaal gevangen en verkocht aan de Thaise toeristenindustrie. 

Er moet daarom strengere wetgeving komen in Thailand en ook moet de registratie van olifanten worden vervroegd. Nu hoeft een olifant pas op achtjarige leeftijd geregistreerd te worden. Dit werkt witwassen van uit het wild gehaalde olifanten in de hand.

Toeristen kunnen olifanten helpen

Maar niet alleen de Thaise overheid moet meer doen tegen deze illegale praktijken, ook de reisbranche en individuele toeristen kunnen iets doen aan deze misstanden. Bijvoorbeeld door geen olifantenkampen meer te bezoeken waar olifantenritten en –shows worden aangeboden, zegt Jullie Middelkoop van World Animal Protection Nederland. 

“Wat mensen vaak niet weten is dat jonge olifanten op een verschrikkelijke wijze getemd worden. Ze worden net zo lang vastgebonden, geslagen en uitgehongerd tot hun wil voorgoed gebroken is. Alleen dan kan een toerist veilig een olifantenrit maken”, aldus Middelkoop, die al drie jaar met succes onze campagne tegen misbruik van olifanten leidt. En met succes: al achttien Nederlandse reisorganisaties hebben olifantenritten en –shows  uit hun aanbod geschrapt.

Campagne voor olifanten krijgt vervolg

World Animal Protection lanceert binnenkort een vervolgcampagne, waarin deze keer de toeristen centraal staan. “We willen mensen voorlichten over de mishandeling die gepaard gaat met het ‘breken’ van een olifant. En ook over de ellende daarna: het africhten met scherpe ijzeren gereedschappen en een leven aan de ketting” aldus Julie Middelkoop. 

Volg de hashtag #stapvandeolifant voor het laatste nieuws en volg ons op Twitter en Facebook.

Verwante artikelen:

  • Olifanten
  • Olifanten beschermen met chilli

Petitie Honden voor Honden aangeboden

honden-voor-honden

Staatssecretaris Sharon Dijksma, die binnen het kabinet over dierenwelzijn gaat, heeft op dinsdag 1 juli onze Honden voor Honden-petitie in ontvangst genomen.

Nieuwe directeur stelt zich voor

Pascal-de-Smit

Vanaf 14 juli 2014 heeft World Animal Protection Nederland een nieuwe directeur, Pascal de Smit. Pascal neemt hiermee het stokje over van Ruud Tombrock, die...