vuurwerk, vogels

Komt er een definitief vuurwerkverbod?

Nieuws

Een definitief landelijk verbod op vuurwerk zou veel dierenleed besparen. Vandaag gaat er een petitie met meer dan 700.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer.

Een ontspannen huisdier op Oudejaarsavond: het is zeldzaam. Veel huisdieren schieten tijdens de jaarwisseling in een donker hoekje om pas de volgende ochtend weer tevoorschijn te komen. Ook vogels en andere wilde dieren zijn angstig door het vuurwerk en schieten soms zelf op de vlucht, wat niet zelden tot dodelijke ongelukken leidt.

Daarom pleiten we samen met het Vuurwerkmanifest voor een definitief vuurwerkverbod. De afgelopen jaren tekenden maar liefst 700.000 mensen en organisaties voor een definitief verbod. Vandaag gaat de petitie naar de Tweede Kamer.

Komt er dan echt een vuurwerkverbod?

Begin dit jaar hebben GroenLinks en de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel ingediend voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk. Dat is niet alleen goed voor het welzijn van de dieren, maar ook dat van mens en milieu.

dog scared

Ruim zevenduizend huisdieren raken in vuurwerkmaand december vermist. Dat blijkt uit cijfers van Amivedi, het landelijk meldpunt voor vermiste huisdieren. Vaak slaan ze op de vlucht omdat ze een harde knal horen. De afgelopen jaren verdwenen er op 31 december en 1 januari zo’n zeshonderd huisdieren, het merendeel als gevolg van vuurwerk.

Vuurwerk en dieren gaan niet samen. We hopen dat dit wetsvoorstel een einde maakt aan al dit onnodige dierenleed!

Ik wil ook een vuurwerkverbod

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over