Olifant met voedsel

Actie op touw voor olifanten in nood, vanwege corona

Nieuws

Olifanten en hun verzorgers (mahouts) in parken in Thailand hebben het zwaar. Verhongering en ziekten liggen op de loer, want vanwege het wegvallen van toeristen door de corona-uitbraak, zijn er geen inkomsten meer om de dieren te kunnen verzorgen. Met een actie voor deze olifanten, hopen we ze gezond door deze crisis heen te helpen.

Doneer voedsel

Tientallen Thaise olifantenparken moeten hun deuren sluiten nadat de coronapandemie de toeristenindustrie in één klap onderuit haalde. Doordat mensen overal ter wereld niet meer mogen reizen, komen er ook geen toeristen meer bij olifantenparken. Dat terwijl zij financieel afhankelijk zijn van deze bezoeken. Alleen al in Chiang Mai sloten 85 van de 93 olifantenkampen en verloren duizenden mahouts hun baan. Zonder geld in het laatje kan er geen voedsel of medische zorg voor de olifanten meer worden betaald.

Het wordt voor de olifantenparken steeds moeilijker om de dieren te onderhouden. Voor een olifant zorgen betekent dagelijks grote hoeveelheden voedsel aanleveren. Olifanten hebben elke dag ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig; dat is tot zo'n 400 kilogram aan gras, bladeren, fruit en groenten. Bovendien hebben sommige olifanten supplementen nodig om hun gezondheid op peil te houden. In het wild krijgen olifanten deze belangrijke voedingstoffen makkelijk binnen, maar in gevangenschap moeten er speciale supplementen aan hun voedsel worden toegevoegd. Zonder inkomsten wordt het lastig om eten of supplementen voor de dieren te kopen. Ook is er geen geld om mahouts te betalen. 

Olifanten bij ChangChill smullen van hun mais

De olifanten bij olifantenopvang ChangChill smullen van hun mais

Sommige parken hebben een kleine buffer, maar de meeste parken zijn nu al in de problemen. De duizenden mahouts die hun baan zijn verloren, trekken samen met hun olifant terug naar afgelegen dorpen. Maar ook hier is er door droogte geen voedsel voor de dieren, laat staan medische zorg. 

Nijpende situatie bij Following Giants

Following Giants, een park op het Thaise eiland Koh Lanta dat wij recentelijk hielpen omvormen naar een olifantvriendelijke plek, had haar olifanten pas net de welverdiende vrijheid gegeven die ze verdienen. In plaats van dag in dag uit ritten maken met toeristen op hun, mogen de olifanten nu rondzwerven over het terrein en blijven toeristen op gepaste afstand. Dat het park in deze belangrijke opstartfase geen inkomsten binnenkrijgt, kan betekenen dat de olifanten hun vrijheid verliezen. David Owen, projectmanager verantwoordelijk voor de transitie van Following Giants:

'De eigenaar van Following Giants, Charae Sangkaow, nam de moedige beslissing om zijn park te hervormen naar een olifantvriendelijk park. De wereldwijde coronacrisis sloeg toe binnen drie maanden na de heropening van zijn park, waardoor hij en zijn olifanten in een benarde situatie terecht zijn gekomen.

Niet alleen beïnvloedt het gebrek aan toeristen de locatie, ook bevindt Koh Lanta zich in de heetste en droogste periode van het jaar. Het bos is dor en er is nauwelijks gebladerte voor de olifanten te vinden. Dit betekent dat de olifanten zonder geld voor aanvullend voedsel niet in staat zijn om voldoende te grazen en te foerageren om aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen.

Elke dag zien we dat olifanten van omliggende parken op vrachtwagens en de boot worden gezet, en als vracht van het eiland worden verscheept. De toekomst is even onzeker voor deze verwarde en hongerige olifanten als voor hun mahouts, die van de ene op de andere dag hun baan hebben verloren.

Deze olifanten zijn van ons afhankelijk. Vooral voor de olifanten die in een pas hervormd park als Following Giants wonen, zou het hartverscheurend zijn als ze hun nieuw gevonden vrijheid verliezen. Hun verzorgers zijn vastbesloten alles te doen om ervoor te zorgen dat het leven van de olifanten niet wordt beïnvloed, maar hoelang ze dit volhouden is nog maar de vraag.’

Olifanten in het water

Speciale zorg

Sommige olifanten, zoals olifant Sow, hebben extra zorg nodig. Sow is een 55-jarige olifant die meer dan 20 jaar lang toeristen moest vermaken. In november 2019 kwam ze naar Following Giants. Vele jaren zat ze vastgeketend aan een ketting, maar nu kan Sow eindelijk vrij bewegen. Omdat Sow al op leeftijd is, heeft ze hulp nodig met eten. Ze zit op haar laatste set kiezen, die al erg verslechterd zijn. De kiezen van olifanten zijn erg belangrijk: olifanten kauwen de hele dag door, hierdoor slijten de kiezen van de dieren snel en vallen ze uit. Olifanten verslijten wel zes keer hun gebit, tot de kiezen op zijn. Met onze hulp heeft Following Giants een voedselvermaler kunnen aanschaffen. Tweemaal per dag voorziet Sow's mahout haar van een voedzame mix van ananasbladeren, suikerriet, zout en olifantenkorrelvoer. Zonder deze hulp zou Sow verhongeren.

Sow met voer

Sow met haar speciale voedselmix. 

Deze olifanten zijn al het slachtoffer van een wrede handel die hen op zeer jonge leeftijd scheidt van hun moeder en familie. Door de terugval in toerisme worden ze nu ook nog eens geconfronteerd met hongersnood en een gebrek aan medische zorg. In Thailand hebben al meer dan 85 olifantenkampen hun deuren gesloten, waardoor deze dieren een onzekere toekomst tegemoet gaan. We hebben de mogelijkheid om deze toekomst te veranderen door de dieren op korte termijn urgente zorg te bieden en op langere termijn de manier te veranderen waarop olifanten en andere wilde dieren worden behandeld voor toeristisch vermaak.

Help jij ook mee deze olifanten de zorg te bieden die ze zo hard nodig hebben? 

Ja, ik help mee

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over