Zeehond

Leven zeedieren bedreigd door spookvistuig

Nieuws

Op de rotsen aan de kust van Maine ligt een zeehondenpup. Ze beweegt moeilijk en is verzwakt. De pup zit verstrikt in visnetten die diep in haar huid snijden en haar bewegingen beperken. Dit jonge dier, die liefkozend Lemongrass wordt genoemd, heeft geluk: ze is op tijd gevonden en kan worden gered.

Vele duizenden zeedieren hebben dit geluk niet en sterven verstrengeld in rondzwervend vistuig, ook wel spookvistuig genoemd.  

Spookvistuig, een wereldwijd probleem

Elk jaar komt er zo’n 640.000 ton aan vistuig in de oceanen terecht, hiermee kunnen wel 250 zwembaden mee worden gevuld! Dit vistuig zwerft of spookt rond in de oceanen en het kan tot wel 600 jaar duren voordat het vergaat. Je kunt je wel voorstellen dat dit een regelrechte ramp is voor de zeedieren. Zeker 136.000 zeehonden, zeeleeuwen en grote walvissoorten raken jaarlijks verstrikt in dit spookvistuig. En bovendien belast spookvistuig commerciële visbestanden die sowieso al onder grote druk staan.

Grote gevolgen voor zeedieren

Lemongrass is één van die honderdduizenden zeedieren die jaarlijks verstrengeld raken in vistuig. Toen Lemongrass werd gevonden, was haar toestand kritiek. Het vistuig had diep in haar huid gesneden en ze had verschillende infecties en wonden opgelopen. Ze kon zich niet goed meer bewegen en zoeken naar voedsel was daardoor heel moeilijk. Met als gevolg dat deze pas twee maanden oude pup al veel te lang niet gegeten had. Zonder de hulp van het door ons gesteunde Marine Mammals of Maine (MMoMe) opvangcentrum had ze niet lang meer geleefd.

zeehondlemongrass

Toen Lemongrass werd gevonden had ze onder andere wonden aan haar bek 

Wanneer zeedieren verstrikt raken in vistuig, worden hun bewegingen vaak enorm beperkt. De zware visnetten maken zwemmen en het zoeken naar voedsel moeilijk. Ook kunnen jonge dieren, zoals Lemongrass, gescheiden raken van hun moeder doordat ze niet snel genoeg mee kunnen zwemmen. De dieren lijden soms maanden- of jarenlang voordat ze overlijden aan verwondingen en infecties, uitputting, verhongering of verdrinking.

Hoe komt spookvistuig in de oceanen terecht?

Spookvistuig heeft grote negatieve gevolgen voor het zeeleven, maar hoe komt het eigenlijk in de oceanen terecht? Vistuig kan verloren gaan tijdens het vissen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de weersomstandigheden slecht zijn, wanneer er sterke waterstromingen zijn, of doordat visnetten in de knoop komen met de motor of andere onderdelen van de vissersboot.

Ook wordt versleten vistuig door vissers in de zee gedumpt, wanneer er geen faciliteiten zijn om oude netten achter te laten of wanneer de faciliteiten erg duur zijn.

Aanpak van spookvistuig

Samen met jou willen wij voorkomen dat dieren verstrikt raken in spookvistuig, ernstig gewond raken en komen te overlijden. Om dit wereldwijde probleem aan te pakken startten wij in 2014 met onze Sea Change campagne. Hiermee pakken we het probleem van vistuig aan op drie punten:

  1. Reduceren

    We werken aan praktische oplossingen, om te voorkomen dat vistuig in de zee terecht komt. Ook pleiten we voor sterkere wetgeving en betere faciliteiten in havens voor het inleveren van oude netten. Dit doen we in samenwerking met overheden en de visserijsector binnen het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Lees hier meer over de GGGI.
  2. Ruimen

    We verwijderen wereldwijd spookvistuig uit oceanen tijdens duikmissies en opruimacties en laten hiermee zien wat het probleem is. Daarnaast promoten we innovatieve ideeën voor het hergebruik van vistuig dat uit de oceaan is verwijderd.
  3. Redden

    We ondersteunen lokale reddingsacties om zoveel mogelijk zeedieren die verstrikt zijn geraakt in visnetten te redden.

Samen redden we dieren als Lemongrass

Lemongrass werd na vijf maanden verzorging en rehabilitatie weer vrijgelaten in de oceaan, haar thuis. Duizenden dieren hebben dit geluk echter niet. Help jij ook mee dieren als Lemongrass te redden en te voorkomen dat dieren terechtkomen in spookvistuig? Doe dan nu een donatie.

zeehondlemongrassvrijgelaten1

Lemongrass gaat terug naar haar thuis | Foto: National Marine Life Center

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over