Lobbysucces: Risicobeperking en bescherming van dieren tijdens rampen

Lobbysucces: Risicobeperking en bescherming van dieren tijdens rampen

Nieuws

Dankzij onze lobbyinspanningen bij de Verenigde Naties (VN), hebben we weer succes geboekt. De lidstaten hebben besloten om op internationaal niveau de gevolgen van rampen in kaart te brengen voor veedieren. Het welzijn van dieren komt zo wereldwijd steeds hoger op de agenda te staan.

Na ruim een jaar lobbyen voor het welzijn van dieren in rampsituaties, hebben de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) vorige week besloten om op internationaal niveau te meten wat de gevolgen van rampen zijn voor veedieren.

Het besluit is onderdeel van het Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015 – 2030, een internationaal verdrag dat fungeert als leidraad voor regeringen om het risico op een ramp te verkleinen. In 2015 zorgden we er al voor dat de bescherming van dieren werd opgenomen in dit VN-verdrag. Na dit succes zijn we gaan lobbyen bij de regeringen en de United Nations International Strategy for Disaster Reduction (UNISDR) om ervoor te zorgen dat dit ook in praktijk vervolg krijgt. Essentieel daarvoor was dat wordt gemeten welke impact rampen hebben op dieren in de veeteelt. Dat gaat nu gebeuren.

De verwachting is dat landen vervolgens ook maatregelen gaan nemen voor de bescherming van dieren bij rampen. Tevens ontstaan er door deze metingen steeds meer nauwkeurige gegevens, die gebruikt kunnen worden om rampenplannen doeltreffender invulling te geven op het gebied van dierenbescherming en de voordelen van dierenbescherming te onderbouwen met harde cijfers.

>> Lees hier meer over ons werk in rampsituaties

Meer over