orangutan

Een betere wereld voor orang-oetans met Marcel’s Green Soap

Nieuws

Orang-oetans worden bedreigd door de palmolie-industrie. Grote delen van hun leefgebied maken plaats voor oliepalmen, die olie voor onze voeding en schoonmaakmiddelen produceren. Met Marcel’s Green Soap komen we voor deze bijzondere, intelligente dieren op.

Een betere wereld voor dieren creëren doen we op vele manieren. We geven voorlichting, lobbyen voor betere dierenwetten en leveren noodhulp. Maar ook als consument kun je het verschil maken. Bankieren bij een diervriendelijke bank bijvoorbeeld, of kiezen voor een plantaardig eetpatroon. Nu kun je daar diervriendelijk wassen aan toevoegen! Marcel’s Green Soap heeft namelijk een palmolievrij wasmiddel ontwikkeld. Goed voor je kleding, goed voor de planeet en het allerfijnst: goed voor de orang-oetan!

Grote delen leefgebied verdwijnen

Het palmolievrije wasmiddel van Marcel's Green Soap.

Orang-oetans en de oliepalm

Orang-oetans zijn zeldzame dieren, die enkel op de Indonesische en Maleisische eilanden Borneo en Sumatra leven. Precies de gebieden waar ook een andere soort goed gedijt: de oliepalm. De oliepalm levert het product palmolie, wat wij kennen als ingrediënt in bijvoorbeeld margarine, pindakaas, koekjes en sauzen. Ook komt de olie veel voor in schoonmaakmiddelen en biobrandstof. Maar de massale vernietiging van de regenwouden van Borneo en Sumatra voor de productie van palmolie is verwoestend en catastrofaal voor het voortbestaan van de orang-oetans.

Orang-oetans kunnen alleen overleven in uitgestrekte, natuurlijke stukken bos waar het hele jaar door voedsel beschikbaar is. Een krimpend regenwoud betekent dat delen van het leefgebied van de orang-oetan onbewoonbaar worden. Inmiddels is het aantal orang-oetans op Borneo daardoor sinds 2000 al met 100.000 afgenomen: er zijn er slechts nog 75.000 tot 100.000 over. Elk jaar worden er 750 tot 1250 dieren gedood tijdens conflicten met de mens, die vaak verband houden met de uitbreiding van de plantages. De populatie orang-oetans gaat hard achteruit.

Grote delen leefgebied verdwijnen

Grote delen leefgebied van de orang-oetan worden ingenomen door de palmolie-industrie.

Diervriendelijk wassen

Stoppen met palmolie is onmogelijk. Het is ondanks de verwoesting van regenwouden één van de duurzaamst geproduceerde oliën op de wereld. Ook vertrouwt de helft van de mensen op de wereld op palmolie voor hun voedsel. Wel kunnen we het gebruik van palmolie in schoonmaakmiddelen en biobrandstof verminderen, adviseert het IUCN. En dat is precies waar Marcel’s Green Soap mee aan de slag is gegaan. Het diervriendelijke wasmiddel is vrij van palmolie en draagt dus niet bij aan de ontbossing van leefgebied van de orang-oetan. Kleine wasjes, grote wasjes: je draait ze zonder palmolie!

Diervriendelijk Wassen

Groen wassen met Marcel’s Green Soap

Feel Good Cleaning: dat is het motto van Marcel’s Green Soap. Met schoonmaakmiddelen voor huis en huid maakt het groene sopbedrijf een verschil: de producten bevatten enkel plantaardige ingrediënten die goed zijn voor zowel jezelf als voor het milieu. Het assortiment is 100% vegan, minstens 97% biologisch afbreekbaar en de verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over