Spookvistuig moet bestreden worden door marines

Marines wereldwijd moeten oceanen actief beschermen

Nieuws

Honderdduizenden walvissen, dolfijnen, schildpadden en zeehonden verdrinken jaarlijks door achtergelaten visnetten van vissersboten. Daar moet een einde aan komen en daarom roepen we marines wereldwijd op om actief de oceanen te beschermen.

We maakten verschrikkelijke undercover-videobeelden, waarop te zien is hoe vissers hun spookvistuig dumpen in de oceaan bij de Thaise kust. We roepen de tien grootste marines ter wereld op om de illegale visserij op zee te bestrijden en zo een eind te maken aan het dierenleed dat spookvistuig veroorzaakt.

Lange lijdensweg

Achtergebleven netten en vislijnen blijven eeuwenlang in zee drijven. Zeedieren – van  dolfijnen tot zeehonden – raken erin verstrikt en worden gewurgd of stikken erin.

Steve McIvor, CEO van World Animal Protection, zegt: “Meestal verdrinken of verhongeren verstrikt geraakte dieren. Regelmatig raakt een vislijn om de nek of vin van een dier verwikkeld, waardoor het gewond raakt, infecties krijgt en uiteindelijk doodgaat. Daarom dringen we er bij marines op aan om illegale vispraktijken tegen te gaan door meer te patrouilleren. Het is van uiterst belang dat ze meehelpen om deze bedreiging voor de oceaan en zijn bewoners te stoppen.”

zeester

Honderdduizenden zeedieren zijn het slachtoffer van spookvistuig.

Economische en ecologische gevolgen

Jaarlijks drijft er meer dan 640.000 ton spookvistuig in de oceanen. Het materiaal, veelal plastic, heeft meer dan 600 jaar nodig om natuurlijk af te breken. Daarmee vormt het een groot gevaar voor de ecosystemen in de oceanen.

Het illegale vissen heeft niet alleen negatieve gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen wereldwijd. Zo komt de voedselveiligheid in gevaar als vissen als voedsel op het bord van een consument belanden. Deze vissen hebben stukjes van de netten binnen gekregen. Ook is er al jaren sprake van dalende vispopulaties. Wereldwijd zorgt illegale visserij zo dus ook voor economische verliezen.

illegale_vissersboten_varen_s_nachts_om_ongezien_te_blijven

Illegale vissersboten varen ’s nachts om zo ongezien te blijven.

Global Ghost Gear Initiative

In 2015 hebben we het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) opgericht. Het GGGI heeft als doel oceanen, zeedieren en de gezondheid van mensen te beschermen tegen verloren en achtergelaten spookvistuig.

Klik hier voor meer informatie over wat we doen om oceanen en zeedieren te beschermen.

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over