Tijger in het wild

Milde straffen voor stropers verzwakken de inspanningen om tijgers te beschermen

Nieuws

Een nieuw rapport in opdracht van World Animal Protection waarschuwt dat tijgerstropers in Indonesië niet zullen stoppen met het doden van deze mooie, bedreigde dieren. De gevangenisstraffen voor stropers zijn namelijk kort en de boetes zijn erg laag.

Deze week publiceerde wetenschappelijk tijdschrift ‘Biological Conservation’, onderdeel van Elsevier, een wetenschappelijk rapport waarin de verschuivende patronen van stroperij op lange termijn in Sumatra zijn onderzocht. Het rapport is gebaseerd op gegevens die van 2005 tot 2014 verzameld zijn door patrouilles van het Nationale park Kerinci Seblat in Indonesië. In het rapport komt naar voren dat de inspanningen om tijgers in het park te beschermen zeer effectief zijn, maar dat de milde straffen voor stropers het doden van tijgers in Indonesië niet zal stoppen.

Tijgerstroperij

Tijgers zijn in problemen; opgesloten door stropers en doodsbang. Ze worden wreed afgeslacht voor hun huid, nagels en botten. Boswachters werken continu om deze prachtige grote katten te beschermen. Dit harde werk moet worden ondersteund door gevangenisstraffen en boetes die ervoor zorgen dat stropers een paar keer zullen nadenken voordat ze hun vallen opzetten.

We ondersteunden dit onderzoek om bij te dragen aan een wereld waar tijgers veilig in het wild kunnen leven. We willen helpen om een einde te maken aan het afschuwelijke leed dat tijgers doorstaan wanneer ze gevangen en gedood worden door stropers.

Patrouilles zijn niet genoeg

Van 2005 tot 2014 patrouilleerden in het park in totaal 757 anti-stropers te voet, werd er 3.713 dagen gepatrouilleerd en werd er 13.947 km gelopen. De teams ontdekten en vernietigden 231 tijgervallen in het Nationale Park en er werden 40 stropers en handelaren van tijgers gearresteerd. 90% van de gearresteerden werd vervolgd. Ondanks al het zorgvuldige werk van verschillende organisaties, krijgen stropers een gemiddelde gevangenisstraf van 1 jaar en de boetes bedragen slechts zo’n €100,-.

Verwoestende bedreiging

Ontbossing, aantasting van het leefgebied en stroperij (voor hun huid, botten, tanden en klauwen) hebben de tijgerpopulaties in Azië enorm aangetast. Er zijn nog maar ongeveer 3.500 van deze bedreigde dieren in het wild en stroperij is één van hun grootste bedreigingen.

Bescherming tegen toerisme

Een andere grote bedrijging voor tijgers is toerisme. We werken hard om tijgers en andere wilden dieren te beschermen tegen deze grote industrie. Zo hebben we, met de hulp van meer dan 558.000 supporters, afgelopen jaar TripAdvisor laten stoppen met de kaartverkoop van de wreedste dierenattracties, inclusief attracties die tijger selfies aanbieden.

Ontdek hier wat jij kunt doen om wilde dieren te beschermen.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over