A caged lion looking outwards

Nieuw bewijs: leeuwen in Zuid-Afrika uitgebuit voor traditionele medicijnen

Nieuws

De leeuwenindustrie in Zuid-Afrika is nog steeds in volle gang. Nu hebben we nieuw bewijs in handen van leeuwenfarms waar leeuwen wreed worden mishandeld en gedood, waarna hun botten illegaal worden verkocht als traditioneel medicijn.

De situatie op de leeuwenfarms is schokkend, zo blijkt ook uit ons nieuwste rapport samen met Blood Lions. We ontvingen bewijs van anonieme bronnen van ongereguleerde leeuwenfarms die 'buiten de radar' opereren. Zij beschreven onvoorstelbaar en immens dierenleed op deze faciliteiten. Het bewijs toont onder meer aan:

  • Leeuwen zitten gevangen in kale, vervuilde kooien, tussen de uitwerpselen en oud karkasvoer.
  • Om kosten te besparen, worden de dieren ernstig verwaarloosd en uitgehongerd, waardoor de wanhopige, hongerige leeuwen soms elkaar aanvallen en opeten.
  • Leeuwen en tijgers worden ter plaatse geslacht en 'verwerkt'. Soms doodt een medewerker wel vier leeuwen of tijgers op een dag.
An adult male white lion, with a skin lesion with a possible complication with scabies, kept at a captive safari-type -open enclosure, used in lion tourism/farm exploitation in South Africa.

Het leven van een leeuw in een leeuwenfarm gaat niet over rozen. Jonge leeuwtjes worden aan de lopende band gefokt om vervolgens met toeristen te moeten knuffelen en op de foto te gaan. Vaak worden ze daarna gebruikt voor 'wandelen met leeuwen'. Als de dieren volwassen zijn, mogen toeristen op hen 'jagen'. ‘Canned hunting’ is een wrede jacht waarbij de dieren binnen een afgezet gebied worden afgeschoten. De jagers gaan naar huis met een leeuwenkop of -huid als trofee; de botten worden meegegeven aan kopers. Op de Aziatische markt worden de botten vermalen voor de productie van sieraden en traditionele medicijnen.

Illegale handel

Het is in Zuid-Afrika illegaal om leeuwenbotten te exporteren. Het fokken van leeuwen is wel legaal, en canned hunting ('plezierjacht' op leeuwen) ook. Veel leeuwenfarms gebruiken daarom het fokken en de leeuwenjacht als dekmantel om leeuwenbotten te verhandelen - waar ze grof geld mee verdienen. 

In 2021 kondigde de Zuid-Afrikaanse overheid aan om het houden, fokken en verkopen van leeuwen te gaan verbieden, maar in plaats daarvan is er een vrijwillige exitstrategie gekomen, waarbij leeuweneigenaren er vrijwillig voor kunnen kiezen om te stoppen met de leeuwenhandel. Een verbod blijft dus nog uit. Nu de leeuwenfokkerijen en -jacht nog steeds legaal is, en de handhaving op de handel niet goed is gereguleerd, blijven leeuwenfarms botten verhandelen. Dat vermoeden hadden we al, maar nu hebben we samen met onze partner Blood Lions bewijs gekregen.

Dr. Neil D'Cruze, ons Global Head of Wildlife Research: 'Zelfs als ervaren onderzoekers, zijn we diep geschokt door de wrede praktijken die plaatsvinden. Het is ziekmakend om te zien dat deze bijzondere dieren worden gezien als producten en gehouden worden in zulke bedroevende omstandigheden. Een vrijwillige uitfasering is niet genoeg om de leeuwenhandel een halt toe te roepen. Leeuwenfarms gaan slim te werk en verhullen illegale activiteiten. Alleen een verbod kan hier een einde aan maken. We roepen daarom de Zuid-Afrikaanse overheid op om zich aan hun toezegging van 2021 te houden en de commerciële leeuwenuitbuiting aan banden te leggen.'

Naar schatting leven er tussen de 8000 en 12000 leeuwen en andere grote katten (zoals tijgers) in gevangenschap in Zuid-Afrika in meer dan 350 farms verspreid over het land. 

Lion cub in captivity

Wat kun jij doen?

Als toerist kun je ongewild bijdragen aan de wrede behandeling van leeuwen. Juist omdat je een hart voor dieren hebt en ze graag in het echt wilt zien… Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je een activiteit met wilde dieren onderneemt, en vermijd leeuwenfarms waar je welpjes mag knuffelen of met leeuwen kunt wandelen. Wees ook voorzichtig met producten die van leeuwen zijn gemaakt, en vrijwilligersprojecten op leeuwenfarms. Er is maar één diervriendelijke plek om leeuwen in het echt te zien, en dat is in het wild.

Hoeveel weet jij eigenlijk van diervriendelijk reizen?

Doe de test!

Meer over