Visnetten

Nieuwe richtlijnen om zeedieren te beschermen tegen spookvistuig

Nieuws

Verloren of gedumpt vistuig, of ‘spookvistuig’, doodt jaarlijks honderdduizenden zeedieren. Om dit wereldwijde probleem aan te pakken hebben wij het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) opgericht. Met dit initiatief ontwikkelde we onlangs belangrijke richtlijnen tegen spookvistuig.

Het GGGI werd in 2015 gelanceerd. Deze alliantie bestaat uit tientallen deelnemers vanuit overheden, NGO’s en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die gezamenlijk het probleem van spookvistuig aanpakken. Door dit probleem aan te pakken wordt de gezondheid van ecosystemen in zeeën verbeterd, worden zeedieren beschermd en wordt de gezondheid en het inkomen van kustgemeenschappen gehandhaafd. Het is het eerste initiatief dat is opgezet om het probleem van spookvistuig aan te pakken op wereldwijd niveau.

1018885_0

Visnetten worden verwijderd uit zee in Rehman Goth, Pakistan | Foto credit: Olive Ridley Project

Richtlijnen vistuig

Het GGGI doet onderzoek naar de schaal van het probleem, werkt aan duurzame oplossingen voor de verwijdering en inzameling van vistuig en ontwikkelt richtlijnen. Deze richtlijnen zijn speciaal gericht op de visindustrie en zijn ontzettend belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. 

De richtlijnen bieden praktisch advies om spookvistuig in zee te verminderen en de impact van vistuig te reduceren als het verloren gaat. Het is speciaal gericht op vissers, de visindustrie, retailers, fabrikanten van visgerei, beleidsmakers en anderen. Deze maand werden de richtlijnen, die werden samengesteld door meer dan 40 deelnemers van het GGGI, gepubliceerd. Je vindt ze hier.

Feedback geven

Ons doel is om deze richtlijnen zo praktisch en haalbaar mogelijk te maken. Feedback vanuit de visindustrie vinden wij daarom ontzettend belangrijk. Daarom roepen wij iedereen uit de visindustrie op om feedback te geven op de nieuwe richtlijnen. Via een korte online survey kunnen zij feedback geven op de richtlijnen. Binnenkort bieden we de mogelijkheid om mondelinge feedback te geven via een reeks van webinars.

Wanneer de richtlijnen, na de feedback fase, worden geïmplementeerd zal het helpen voorkomen dat vistuig als afval eindigt in oceaan en dat zeedieren verstrikt of verminkt raken of doodgaan. Daarnaast helpt het vissers en kustgemeenschappen extra kosten vanwege verloren netten te voorkomen en het risico op verstrikte visnetten in actief visgerei of in boot propellers te verkleinen.

>> Lees hier meer over onze Sea Change campagne

Meer over