Barbuda

Noodhulp op Barbuda - Dag 1

Nieuws

Collega Scott Cantin en het noodhulpteam arriveerden gister in Barbuda, een van de eilanden in de Caraïbische oceaan die hard werd geraakt door de verwoestende orkaan Irma. Scott beschreef wat hij tijdens zijn eerste dag op het eiland aantrof.

Help mee

"Ik las ooit een boek dat beschreef hoe de wereld eruit zou zien als er plotseling geen mensen meer zouden zijn. Er was een hoofdstuk dat vertelde hoe dieren opgesloten in huizen dood zouden gaan door gebrek aan voedsel en water. De ‘gelukkige’ dieren die buiten verbleven, zouden een vreemde en bedreigende nieuwe wereld betreden. Hier zouden enkel de sterkste honden en buitenlevende katten, die van hun moeder hebben geleerd te jagen, overleven. Vee zou een gemakkelijk prooi zijn voor roofdieren. Hoewel de natuur zich uiteindelijk zou herstellen, zouden de eerste dagen, weken en maanden afschuwelijk zijn voor de achtergelaten, gedomesticeerde dieren.

Dit is hoe het leven nu is op het eiland Barbuda, of iets wat hier erg op lijkt.

barchaos

Bijna alle gebouwen zijn verwoest en dieren lopen alleen rond

Achtergelaten dieren

Mensen werden gedwongen om te evacueren nadat orkaan Irma 95 % van de gebouwen op het eiland compleet verwoeste of ernstig beschadigde. Ze mochten hun dieren niet meenemen en hebben geen vaste adresjes op dichtbij liggend eiland Antigua, zodat ze hun geliefde dieren daar onder konden brengen.

Alle dieren die wij hier zien, hebben duidelijk een baasje. Ze dwalen door het verwoeste landschap, verward, hongerig, bang en gewond. De geur van de dood hangt zwaar in de lucht en dit zal voor de dieren net zo storend zijn als voor onze teams. En waarschijnlijk nog erger voor de dieren, omdat wij in ieder geval begrijpen wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Zodra we van de boot afkomen, worden we begroet door een groepje vriendelijke puppy’s. Ze vergezellen ons tijdens onze ronde over het eiland en nemen gretig al het voedsel en water aan wat we ze bieden. Ze blaffen naar andere dieren die we passeren alsof ze willen zeggen: ‘wij zijn onderdeel van de roedel nu. Blijf weg.’ Er wordt ons verteld dat deze puppy’s elke dag bij de haven rondhangen. Ze zien er gezond uit en wanneer ze uiteindelijk de interesse in ons verliezen, maken we een notitie de puppy’s aan onze lijst van dieren toe te voegen die hulp zullen krijgen zodra we de noodhulp draaiend hebben.

barpup

We worden gevolgd door een groep vrolijke puppy's

Andere honden wachten bij ingestorte huizen op een maaltijd of aandacht die niet zal komen. Sommige zijn vriendelijk en anderen blaffen en happen naar ons als we voorbijkomen. Schapen, geiten, paarden en ezels lopen overal rond. Gelukkig is het gras dat zij nodig hebben om te overleven ongeveer het enige wat er is overgebleven na de verwoestende orkaan. Ik maak me zorgen om de koeien. Zonder iemand om hen te melken, zullen deze dieren enorm lijden.

We vangen een glimp op van katten die naar ons gluren vanuit hun schuilplaatsen. Ze zijn gestrest en bang voor de rondstruinende honden. De honden zullen na een tijd roedels vormen en gaan jagen op andere dieren. De lammetjes en geitjes zullen dan ernstig in gevaar zijn.

De biggetjes hebben meer geluk. De lokale varkens zijn groot en niet eens de stoerste honden zullen het aandurven om een moedervarken en haar biggetjes aan te vallen.

We horen een zacht miauw van onder een golfplaat. We pakken de plaat op en een klein oranje met wit katje komt tevoorschijn. Aan haar gezondheid te zien, is ze altijd goed verzorgd en is ze dus duidelijk iemands huisdier. We weten dat het een kwestie van tijd is voordat honden haar pijn zullen doen of erger… We besluiten haar mee terug te nemen naar Antigua, waar ze bij de Antigua en Bermuda Humane Society zal verblijven totdat we haar eigenaar vinden.

barkatklein

We nemen het hulpeloze katje mee om haar te kunnen herenigen met haar baasje

Ivory

Onze partner Karen Corbin, directeur van Humane Society heeft een lijst van huisdieren die bezorgde bewoners van het eiland ons gaven. We stoppen waar hun huizen eerst stonden en roepen de namen van de huisdieren, hopend op overlevenden. Maar in de meeste gevallen horen we alleen een stilte. Bij een van onze stops roepen we ‘Ivory! Ivory…’

Plotseling stormt er een bolletje vol energie naar ons toe, hard kwispelend met het blije gezicht van een hond die net zijn vrienden heeft gevonden. Hoe moet het zijn voor al deze dieren? Hun leven staat compleet op z’n kop en hun geliefde baasjes zijn plotseling verdwenen. Ivory is een 18 maanden oude Staffordshire terrier. Hij is erg lief maar is duidelijk uitgedroogd. We geven hem water en geven hem een tag. Hij zal vanavond worden herenigd met zijn baasje!

barkatklein

Ivory is gered en zal worden herenigd met zijn baasje

Mensen kunnen enkel naar Barbuda komen als ze worden begeleid door militairen. Sommige mensen zijn teruggekomen om de dieren te voeden. Militairen hebben vastgebonden honden bevrijd om ze nog een kans te geven om te overleven.

barmilitair

Een militair knuffelt met een gevonden katje

Prioriteit

De prioriteit is duidelijk het managen van de honden. Ze hebben dringend hulp nodig, maar vormen ook een bedreiging voor het vee.

Samen met onze partner Antigua en Barbuda Humane Society zullen we als eerste onderdak vinden voor honden en daarna gaan we de vele, vele dieren helpen die onze hulp dringend nodig hebben. We werken ontzettend hard om deze lijdende en hongerige dieren zo snel mogelijk te helpen.

We zullen jullie snel een update geven!"

Samen kunnen we deze dieren de directe hulp bieden die ze zo hard nodig hebben. Geef alsjeblieft vandaag nog voor deze dieren in nood. Dank je wel namens de dieren!

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over