Orkaan Irma

Noodhulp op Barbuda - Dag 2

Nieuws

Vrijdag 15 september bezochten Scott Cantin en het noodhulpteam het eiland Barbuda voor de tweede keer en werd er gesproken met de Minister Gezondheid en Milieu over de actieplannen.

Help mee

"Gister waren we zo’n 10 uur op eiland Barbuda. Het is een relatief klein eiland, een eiland dat voor de orkaan een ontzettend mooie plek was. Nu is het een angstaanjagende plek, waar dieren de enige inwoners zijn - op een handvol politieagenten en soldaten na. En een enorme zwerm muggen.

Onderdak om levens te redden

We hadden een actie-overleg met Molwyn Joseph: Minister van Gezondheid en Milieu van Antigua en Barbuda. Tijdens dit overleg spraken we af dat ons actieplan als eerste zou focussen op het creëren van onderdak voor de honden en het geven van voedsel en water. Dit om de honden weg te houden van rondzwervend vee.

Helaas kregen we namelijk vandaag het vreselijke bericht dat een groep honden een schaap had aangevallen en opgegeten. Dit is duidelijk een urgente situatie. Tijdens ons bezoek aan het eiland zagen we vele schapen, geitjes en jonge ezels op Barbuda. Honden vormen een gevaar voor deze jonge dieren, als we de honden niet heel snel een veilige plek geven. Daarnaast willen we voorkomen dat de rondzwervende honden agressief worden naar de mensen die het eiland bewaken.

Op het eiland Barbuda lopen geiten en schapen rond tussen de hongerige honden

Vee heeft ons ook nodig

Zodra we voor onderdak, voedsel en water voor de honden hebben gezorgd, zullen we ons focussen op varkens en paarden. Dit omdat deze dieren meer gevoelig zijn voor nieuwe omstandigheden dan bijvoorbeeld schapen en geiten. Dit wil niet zeggen dat we de andere dieren niet zullen helpen, maar schapen en geiten kunnen op het eiland voedsel vinden, aangezien gras op het hele eiland aanwezig is.

Omdat paarden zeer gevoelig zijn voor stressvolle situaties, zullen we na honden op deze dieren focussen

We zullen snel weer richting het eiland gaan, maar onze prioriteit is nu het vinden van materialen voor de opvangplekken en water en voedsel. We willen ook de bewoners betrekken bij het plan, want dit is natuurlijk hun thuis en vele bewoners willen erg graag actie ondernemen. Zij missen hun thuis en hun dieren.

Update Lucky, Tigger en Irma

Binnenkort zullen we de hond Lucky en kat Tiger bezoeken die gister werden gered van Barbuda. De eigenaar van Lucky was verrukt te horen dat zijn hond was gered. Hij is hard bezig om een opvangplek te vinden waar zowel hij als Lucky terecht kunnen. We hopen dat we het baasje van kat Tigger zullen vinden en dat we een goede thuis voor kleine Irma zullen vinden.

Kitten Irma werd gevonden op Barbuda en meegenomen omdat er werd gevreesd voor haar leven

Dieren in noodhulpplannen

Naast directe noodhulp, werken we samen met Humane Society en de overheid om betere noodopties voor de lokale gemeenschappen te ontwikkelen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze eilanden nog nooit zo’n verwoestende orkaan hebben meegemaakt. We zullen onze kennis delen over hoe je dieren kan opnemen in noodhulpplannen en helpen met de implementatie hiervan." - Scott Cantin, namens noodhulpteam

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over