Tsunami Sulawesi

Noodhulp voor dieren na ramp Sulawesi

Nieuws

Vrijdag 28 september werd Sulawesi getroffen door een verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami. Overlevenden krijgen hulp, maar deze komt moeizaam op gang. Ons noodhulpteam is onderweg om ook de lijdende dieren te redden.

De zware aardbeving die het Indonesische eiland Sulawesi trof, had een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Inmiddels is het officiële dodental al opgelopen tot ruim 800. Verwacht wordt dat dit aantal nog verder stijgt. Omdat de elektriciteit is uitgevallen en wegen onbegaanbaar zijn, is er geen contact mogelijk met sommige gebieden. Hoe groot de schade in deze gebieden is, is dan ook nog niet duidelijk. 

De Verenigde Naties schatten dat 191.000 mensen op Sulawesi noodhulp nodig hebben. Hulpgoederen en materiaal zijn onderweg en ook vanuit Nederland wordt er hulp geboden. De Nederlandse overheid geeft 1 miljoen voor medische hulp, voedsel, noodopvang, water en psychologische eerste hulp voor getraumatiseerde slachtoffers.

sulawesi

Een man rijdt op een scooter door het puin van ingestortte gebouwen in Palu, Indonesië. Foto: Carl Court/Getty Images 

Kwetsbare dieren

Naast mensen zijn ook dieren slachtoffer geworden van het natuurgeweld. Veel dieren zijn verdronken. De dieren die zichzelf konden redden zijn hongerig; hun voedsel staat onder water. Een groot aantal dieren is gewond; ze hebben botbreuken of diepe wonden opgelopen door het ronddrijvende puin. Ook lijden de dieren aan luchtweginfecties van het water dat ze hebben ingeademd.

De onhygiënische, overstroomde gebieden zijn een bron voor ziektes. Parasieten en bacteriën verspreiden zich snel. Vooral vee, dat geen behoorlijk voedsel en drinkwater ter beschikking heeft, is het meest kwetsbaar. Pijnlijke voetinfecties, zoals rottende hoeven komen veel voor.

sulawesi2

Een koe met haar kalf tussen het puin na de tsunami die Indonesië raakte in 2004. Foto: ProFauna

Hulp is onderweg

Ons noodhulpteam is inmiddels onderweg om deze lijdende dieren te helpen. We verwachten dat ze het gebied de komende dagen bereiken. Omdat het vliegveld en wegen zijn verwoest, is het onzeker wanneer ze precies ter plaatse zijn om de dieren te beschermen.

Bij aankomst zullen ze voedsel, water en medische zorg bieden aan de lijdende dieren. Ook worden dieren uit onveilige situaties geëvacueerd en verdwaalde dieren met hun baasjes herenigd.

Om deze hoognodige hulp te kunnen bieden, hebben we jou hard nodig! Geef je deze dieren een kans? Help mee.

Geef nu 

Headerfoto: twee honden tussen het puin na de tsunami die Indonesië raakte in 2004. Foto: ProFauna

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over