Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Nieuws

Olifant Mundi (41) bracht bijna haar hele leven in haar eentje door in een omstreden dierentuin in Puerto Rico. Daarom zijn we een reddingsactie begonnen. Dit weekend werd ze eindelijk naar haar nieuwe thuis gebracht.

Als piepjong olifantje werd Mundi uit het wild gehaald in Zimbabwe, nadat haar moeder werd gedood in een massale olifantenslachting in opdracht van de overheid van Zimbabwe. Samen met andere olifantenweesjes werd Mundi door een miljonair naar Amerika overgevlogen, waarna de olifanten van elkaar werden gescheiden en aan dierentuinen, circussen en particulieren werden verkocht.

De laatste 35 jaar zat Mundi in isolatie in de omstreden Mayaguez Zoo in Puerto Rico. ’s Nachts lag ze aan de ketting, overdag voerde ze circuskunstjes uit of poseerde ze met toeristen voor een foto. Ze had het erg zwaar. Maar dit weekend werd alles anders.

Mundi rescue plane

Mundi wordt gered: haar transportkist gaat in het vliegtuig

De redding

Samen met Elephant Aid International hebben we een reddingsactie op touw gezet om Mundi een nieuw thuis te geven. En het is gelukt! Dit weekend is Mundi uit de dierentuin bevrijd en naar een nieuwe plek gebracht. Eerst 30 minuten transport vanuti de dierentuin, daarna een vliegtuig van Puerto Rico naar Florida gevlogen, en vervolgens met een truck naar Georgia. Daar wordt ze opgevangen bij ERNA: Elephant Refuge North America

In de opvang krijgt Mundi persoonlijke zorg, afgestemd op haar trauma en alles wat ze heeft meegemaakt. Het is een prachtige opvang, met groene natuur, heuvels en een meer. Mundi heeft lekker veel hooi en voedsel om bij te komen van de reis. In haar nieuwe thuis kan ze eindelijk vriendinnen maken; zodra ze aan de omgeving is gewend ontmoet ze  Bo en Tarra, de andere twee olifanten in de opvang.

Mundi at the Elephant Refuge North America sanctuary in Georgia, US

Dieren levend gevoerd

We zijn erg blij dat Mundi eindelijk weg is uit de dierentuin. De Mayaguez Zoo schoot ernstig tekort in dierenwelzijn en de afgelopen jaren zijn er meerdere klachten ingediend wegens dierenmishandeling. Zo was er een poema in een veel te klein verblijf, een neushoorn die mank liep en een chimpansee met ernstig ondergewicht. In februari dit jaar werd aangekondigd dat de dierentuin de deuren permanent moest sluiten, en sindsdien worden de dieren naar andere locaties overgebracht.

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘We zijn ontzettend blij en opgelucht dat Mundi eindelijk veilig in een opvang is aangekomen. Ze heeft bijna haar hele leven alleen doorgebracht, in een klein verblijf met een donkere binnenruimte. Voor het contact met toeristen heeft ze een buitengewoon wrede training ondergaan. Een regelrechte nachtmerrie voor een olifant. Ik hoop dat Mundi deze laatste jaren gaat genieten van de vrijheid en zorg die ze zo verdient.’ 

Bekijk de livestream van Mundi

Voor iedereen die heeft meegeholpen: bedankt voor jullie steun!

Het reddingsverhaal van beer Sobharo

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over