Olifanten bij Happy Elephant Care Valley

Olifanten bewonderen van veraf: Thais olifantenpark wordt olifantvriendelijk

Nieuws

Olifantenpark Happy Elephant Care Valley in Chiang Mai heeft zich gecommitteerd om volledig olifantvriendelijk te worden. Samen met 's werelds meest invloedrijke reisorganisaties helpen we het park om deze transitie mogelijk te maken.

Door deze stap te nemen, maakt het park een einde aan al het contact tussen toeristen en olifanten. Hiermee geeft het park gehoor aan de groeiende vraag naar verantwoord toerisme.

Deze grote vooruitgang voor olifanten is te danken aan onze coalitie van leiders uit de reisbranche, waaronder TUI Group, The Travel Corporation, Intrepid Group, G Adventures, EXO Travel, Thomas Cook Group en andere reisorganisaties.

Onze CEO Steve McIvor zegt over de transitie: "Met de steun van 's werelds toonaangevende reisorganisaties is deze omslag een belangrijke mijlpaal voor verantwoord toerisme. Het zal aantonen dat parken met hoog welzijn voor olifanten commercieel rendabel zijn voor eigenaren van olifantenkampen, en hen aanmoedigen om hun dieren te waarderen en goed te verzorgen."

Geen plek voor wrede haken

Olifanten in het toerisme zijn wilde dieren in gevangenschap. Dit betekent dat zij moeten worden getemd en afgericht om interactie tussen toeristen en olifanten ‘veilig’ te maken. Bij attracties die interactie tussen toeristen en olifanten toestaan, worden wrede methoden gebruikt zoals scherpe ijzeren haken, bullhooks, om de dieren onder controle te houden.

Maar op olifantenvriendelijke locaties worden olifanten op veilige afstand gehouden. Deze scherpe ijzeren haken zijn hierdoor niet meer nodig!

1015030_2

Met een ijzeren haak worden olifanten in de toeristenindustrie onder controle gehouden.

Toeristen willen verandering

Tot voor kort nodigde Happy Elephant Care Valley toeristen uit om een rit te maken op de olifanten. Dit stopte nadat de eigenaren tot inzicht kwamen dat toeristen dieronvriendelijke activiteiten steeds minder accepteren. Een onderzoek uit 2017 toonde namelijk aan dat het aantal mensen dat een olifantenrit acceptabel vindt is gedaald met bijna 10 %, van 53 % tot 44 %. 80 % van de toeristen zou er daarnaast de voorkeur aan geven om olifanten in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Met de transitie beëindigt Happy Elephant Care Valley niet alleen de olifantenritten, maar ook het wassen en voeren van olifanten. De overgang zal de olifanten de vrijheid geven zich te gedragen zoals ze in het wild zouden doen; vrij om door de vallei te zwerven, te grazen en te baden in de modder, het stof en de rivier. Toeristen kunnen deze blije olifanten dan vanaf een veilige afstand bewonderen.

1021397

Naast olifantenritten stapt Happy Elephant Care Valley ook af van het wassen van olifanten.

McIvor: "De transitie van Happy Elephant Care Valley is een baanbrekende ontwikkeling voor zowel olifanten als toeristen. Het wordt een echt voorbeeld van een vakantie-uitje waar toeristen olifanten kunnen bewonderen die zich natuurlijk gedragen. Het zal aantonen dat olifantenvriendelijke ervaringen mogelijk, indrukwekkend en rendabel zijn."

Het vernieuwde olifantenpark wordt waarschijnlijk begin 2019 geopend.

1021387

Binnenkort gaan de olifanten volledig van de ketting. 

Ook jij kunt je steentje bijdragen om olifanten in de toeristenindustrie te helpen. Kijk hier wat jij kunt doen. 

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over