olifant onderworpen aan training

Olifantenritten ook steeds vaker in Afrika

Nieuws

Voorkom dat olifantenritten zich verder verspreiden. Deel onze video!

De verschrikkelijke mishandelingen die olifanten moeten ondergaan voor olifantenritten en -shows verspreiden zich steeds sneller, ook in zuidelijk Afrika. Dit is de zorgwekkende conclusie van ons onderzoek ter plaatse. We bezochten de locaties waar olifanten voor toeristisch entertainment worden ingezet en brachten deze in kaart. 

Olifantenritten zijn een populaire en lucratieve toeristische activiteit, maar achter de schermen wordt van jonge olifanten op een uiterst pijnlijke manier de wilskracht gebroken, nodig om ‘veilig’ toeristen te entertainen. Eenzame opsluiting, uithongering, slaag en eenmaal ‘gebroken’ vaak voor de rest van hun leven aan de ketting. Van een normaal, sociaal bestaan voor deze olifanten is geen sprake.

Als er niet snel gehandeld wordt dan dreigt dit verschrikkelijke bestaan voor nog eens honderden Afrikaanse olifanten. Allemaal enkel en alleen om een toerist te vermaken. 

Terwijl onze campagne ‘Stap van olifant af’ ertoe leidt dat steeds meer reisorganisaties olifantenritten en -shows in de ban doen en steeds meer mensen beloven om nooit (meer) op een olifant te gaan zitten, breidt het misbruik van olifanten zich helaas nog steeds uit. Ook in rap tempo in zuidelijk Afrika. 

De situatie in Afrika

Eind jaren negentig werden in Zimbabwe voor het eerst commerciële olifantenritten aangeboden, die zich vervolgens vanaf 2001 verspreidden naar Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is ook het land waar zich momenteel veruit de meeste olifantenparken (28) bevinden, waar minstens 144 olifanten in gevangenschap worden gehouden. Nog eens zevenenveertig olifanten worden gehouden in zeven olifantenparken in Zimbabwe, dertien op twee locaties in Zambia en elf olifanten op twee locaties in Botswana. Bij ten minste vijfentwintig van deze plekken worden olifantenritten aangeboden. En bij zeker zeven hiervan moeten de olifanten ook kunstjes doen voor toeristen. In totaal zijn er in zuidelijk Afrika ten minste 39 commerciële olifantenparken die minstens 215 olifanten gevangen houden.    

Recentelijk nog werden er vierentwintig jonge olifanten door de Zimbabwaanse regering geëxporteerd naar Chimelong Safari Park in China. Zij zullen een leven lang worden mishandeld en moeten optreden en ritten maken. 

Dit zijn zeer zorgelijke ontwikkelingen die –naast de stroperij vanwege ivoor – het natuurlijk bestaan van de Afrikaanse olifanten verder in gevaar brengen.

Uit liefde voor dieren

“Het is vreselijk cynisch dat veel mensen die oprecht van dieren houden en ze willen ontmoeten, niet beseffen dat ze juist door het maken van ritten op olifanten het welzijn van deze prachtige dieren bedreigen. Olifanten zijn wilde dieren en die horen in het wild thuis, niet geketend aan een paal. Wie deze grootste landdieren ter wereld wil bewonderen, kan ze bijvoorbeeld bekijken tijdens een verantwoorde safari. Dat geldt zowel voor olifanten in Azië als voor hun soortgenoten in Afrika”, zegt Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland.  

Kom in actie

Olifantenritten worden steeds populairder en breiden zich uit naar Afrika. Duizenden olifanten wereldwijd lijden levenslang voor activiteiten in toeristisch vermaak. Kom nu in actie om aan dit leed een eind te maken: deel onze video!

Op de hoogte blijven van onze campagne ‘Wilde dieren. Geen entertainers’? Sluit je aan bij onze wereldwijde beweging om de gruwelijke keten van wreedheid door toeristisch vermaak met wilde dieren te doorbreken.

Lees hier onze Engelstalige campagnerapport ‘Breaking Africa’s elephants – exposing the rise of cruel toerist rides’.  

Als er niet snel gehandeld wordt dan dreigt dit verschrikkelijke bestaan voor nog eens honderden Afrikaanse olifanten.

Meer over