insects are pollinators, world environment day

Onderzoek: Meeste verzekeraars doen onvoldoende voor biodiversiteit

Nieuws

Zes van de negen grootste verzekeraars in Nederland hebben een te beperkt biodiversiteitsbeleid. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De verzekeraars kunnen meer doen voor biodiversiteit door met hun investeringen de overgang naar een duurzamer, plantaardiger voedselsysteem te ondersteunen.

De Eerlijke Verzekeringswijzer, waar World Animal Protection lid van is, onderzocht in samenwerking met IUCN NL investeringen van de negen grootste Nederlandse verzekeraars op het gebied van biodiversiteit. Wat blijkt: samen beleggen ze minimaal 3,5 miljard dollar in vijftien bedrijven die monoculturen in stand houden. Dat zijn grootschalige, industriële voedselproducties van één gewas of dier; het tegenovergestelde van biodiversiteit. Monoculturen leveren een grote bijdrage aan ontbossing, bodemuitputting, hoog pesticidengebruik en ziekten van plant en dier.

Slecht nieuws voor de dieren dus, die hun leefgebied en voedsel zien verdwijnen. Tussen 1970 en 2016 was er wereldwijd al een gemiddelde afname van 68% bij populaties zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen. De komende decennia dreigen naar schatting nog 1 miljoen plant- en diersoorten uit te sterven!

School of fish

Catastrofe voor dier en mens

Verzekeraars kunnen veel meer doen om dit te voorkomen. Ze kunnen geen geld meer lenen aan bedrijven die schadelijk zijn voor biodiversiteit, en juist beleggen in bedrijven en projecten die zich richten op het herstel van de natuur of de transitie naar een duurzaam, meer plantaardig voedselsysteem. Momenteel lopen Athora Netherlands en ASR aan kop op het gebied van biodiversiteit, mede door hun beleid om actief te investeren in natuurherstel. Ook Achmea doet het relatief goed. CZ en NN Group scoren duidelijk minder goed, maar wel veel beter dan achterblijvers Aegon, VGZ, Menzis en de Duitse verzekeraar Allianz.

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection en woordvoerder Eerlijke Geldwijzer: ‘De gevolgen van biodiversiteitsverlies zijn catastrofaal voor dier en mens. Alleen als bedrijven in de voedselketen hun aanpak de komende jaren drastisch wijzigen, kan verder verlies van biodiversiteit worden voorkomen. De overgang naar meer plantaardig voedsel en minder vlees, zuivel en vis is daarvoor noodzakelijk. Het is goed te zien dat biodiversiteit op de radar staat bij Nederlandse verzekeraars, maar er is echt meer actie nodig. Met een heldere toekomstvisie en meetbare doelen kunnen we de diversiteit aan levensvormen helpen behouden en de natuur helpen herstellen.’

Wat doet jouw verzekering?

De meeste verzekeraars hebben naar aanleiding van dit rapport aangegeven actie te ondernemen. Maar jij kunt ze een handje helpen. Check hoe jouw verzekeraar het doet en spoor ze aan om meer te doen voor biodiversiteit. Dankjewel!

Check jouw verzekering

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over