Children feeding a captive dolphin

Frankrijk verbiedt dolfinaria; kritisch onderzoek over Dolfinarium Harderwijk

Nieuws

Goed nieuws voor dolfijnen in Europa; de eerste stappen worden gezet voor een vrij leven voor dolfijnen. Zo nam Frankrijk het moedige besluit om het houden van zeezoogdieren in gevangenschap te verbieden en zwengelt in Nederland de discussie aan over houdbaarheid van het Dolfinarium. Lees verder over deze positieve ontwikkelingen voor dolfijnen.

Eindeloos rondjes zwemmen in betonnen bassins, interactie met mensen, die een bron van infecties en bacteriën kunnen vormen, de honger stillen met dode vis die je alleen krijgt als je die verdient door kunstjes te doen, en leven in water met chloor en chemicaliën – dat is het leven van ontelbaar veel dolfijnen in dolfinaria. De reden? ‘Ons’ vermaak. Ook gebruiken dolfinaria educatie als argument voor het houden van dolfijnen in gevangenschap, maar educatie is in de realiteit ver te zoeken. De dieren worden gedwongen om onnatuurlijk gedrag te vertonen, wat negatieve invloed op hun welzijn heeft en waardoor de bezoeker alleen maar leert dat het oké is om wilde dieren gevangen te houden en kunstjes te laten doen voor ons vermaak.

wild dolphins

Stap één richting vrijheid

Frankrijk is Nederland voor en zet een reuzestap voor zeezoogdieren. Het land gaat het houden van dolfijnen en orka’s in dolfinaria verbieden. Naast dit geleidelijke verbod, dat in vijf jaar gerealiseerd wordt, eist het land ook strengere maatregelen voor dierenwelzijn. Het verbod voor orka’s en dolfijnen gaat per direct in. De Franse overheid steunt met een groot budget de dolfinaria om de overgang te versoepelen. De dolfijnen in orka’s die nu in de drie Franse dolfinaria leven, worden opgevangen in een reservaat.

Gearriveerd in de Tweede Kamer

Ook de vraag of het Dolfinarium, het grootste zeezoogdierenpark in Europa, nog houdbaar is, klinkt steeds luider. Na inspectie in het Dolfinarium, bleek dat de dolfijnen (en zeeleeuwen) te veel als performers worden gebruikt bij shows, wat met onnatuurlijk gedrag gepaard gaat. Dat past volgens het inspectierapport niet bij de huidige inzichten over moderne dierentuinen. Minister Carola Schouten van Landbouw eiste naar aanleiding van het raport aanpassingen en hogere eisen waaraan het Dolfinarium moet voldoen. In een overleg met de Tweede Kamer zei minister Schouten dat het geen optie is om dit zo te laten bestaan. Vereist is het aanpassen van de shows en verblijven. De minister laat het Dolfinarium extra controleren, nadat de uitslagen van het laatste onderzoek zo ernstig waren.

wild dolphins

Leven in een bassin

Uit het inspectierapport bleek onder meer dat de verblijven flink te wensen over laten en de contactmomenten tussen mens en dier, zoals een fotomoment, worden als een risico voor de bezoeker gezien. Sommigen verblijven bieden de dolfijnen volgens het onderzoek te weinig ruimte om te zwemmen en duiken. Ook is er te weinig uitdaging voor de dieren en beschikken sommige verblijven over te weinig daglicht. Het was al bekend dat felle licht- of geluidseffecten tijdens de shows schadelijk zijn voor dieren met een sonar, zoals dolfijnen. Dat wordt in het onderzoek benadrukt. Frans Wassenberg, van de Partij voor de Dieren, vindt dat het Dolfinarium per direct gesloten moeten worden. Wassenberg vergelijkt het Dolfinarium met een circus. Dieren die puur voor het vermaak van publiek gehouden worden. Met de grote vraag waarom wilde dieren in het circus verboden zijn, maar het Dolfinarium nog een uitzondering op deze regel vormt.

Educatieve boodschap

Het Dolfinarium claimt een educatieve waarde te hebben. In de realiteit is de educatie echter ver te zoeken. De shows zijn vermakelijk, en de dolfijnen trainen op als rasechte artiesten. Af en toe vergezeld door wat feitjes en informatie over plasticafval. In werkelijkheid wordt een verkeerde boodschap afgegeven. De dolfijnen moeten kunstjes doen, zijn op momenten lang uit het water en komen in aanraking met mensen, alles om hun visje te verdienen. Een dolfijn in het wild springt niet vrijwillig uit het water om zich te laten stranden op een harde ondergrond. Hun organen zijn hiervoor niet gemaakt en bezwijken onder het zware gewicht van hun lichaam buiten het water. Daarnaast besteden dolfijnen in het wild de meeste tijd onder water, om te jagen, te spelen en de omgeving te verkennen. Dolfijnen in het Dolfinarium besteden de meeste tijd met hun hoofd boven water, zoekend naar aandacht, zich vervelend en op zoek naar restjes voedsel. Bezoekers vinden het leuk om te zien dat dolfijnen rondjes zwemmen of door de raampjes staren, maar ook dit gedrag vertoont een dolfijn alleen in gevangenschap. In de wildernis heeft een dolfijn genoeg om zich te vermaken, opgesloten met veel andere dieren op kleine ruimte verveelt een dolfijn zich en heeft hij te maken met stress. Het aanbieden van contactmomenten tussen dier en mens zijn niet van educatieve waarde; een dolfijn is geen gedomesticeerd dier dat menselijk contact nodig heeft – niet in vorm van knuffelen of kusjes en ook niet in vorm van ander lichamelijk contact.

wild dolphins

Jaren van actie

Al jarenlang pleiten we voor een verbod op het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. Deze dieren horen niet in een Dolfinarium omdat wij het als mens leuk vinden; ze horen in de wijde oceaan. Eerder lukte het ons om samen met andere organisaties een verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen te realiseren. Ook bieden Nederlandse reisorganisaties geen olifantenritten aan, vanwege het grootschalige dierenleed dat daarachter schuilt. Hopelijk is het volgende succes die voor dolfijnen; waardoor nieuwe generaties dolfijnen niet meer in gevangenschap hoeven op te groeien.

Kom in actie!

Dolfijnen zijn wilde dieren en horen niet in gevangenschap. De dieren moeten onder droevige omstandigheden leven om ons als mens te vermaken. Ben jij het hier ook niet mee eens? Samen roepen we de wereldleiders van de G20 op tot een verbod in de wereldwijde handel in wilde dieren. Teken de petitie en maak een einde aan grootschalig dierenleed wereldwijd!

 

Teken de petitie! 

wild dolphins
olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over