Oproep aan World Tourism Organization: Faseer vermaak met wilde dieren uit
Nieuws
De reisbranche is hard getroffen door de coronacrisis. Onlangs presenteerde de World Tourism Organization (UNWTO) daarom een set aanbevelingen voor de reisindustrie, om straks te herstarten op een meer duurzame manier. Samen met reis- en dierenorganisaties over de hele wereld roepen we de toeristenindustrie in een open brief op om ook sterker terug te komen voor wilde dieren.
De World Tourism Organization (UNWTO) heeft in zijn aanbevelingen aan de toeristenindustrie diervriendelijk toerisme niet opgenomen. In de brief roepen we daarom de UNWTO op om alle vermaak met wilde dieren in gevangenschap uit te faseren. De brief is wereldwijd ondertekend door verschillende dierenorganisaties en reis(branche)organisaties. In Nederland ondertekenden ook onder meer Corendon, ANVR, ANWB Reizen, Footprint Travel, Stichting AAP en Stichting SPOTS onze brief.
Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren zegt: ‘De coronacrisis laat eens te meer zien dat we onze omgang met wilde dieren moeten herzien. Voor een ijzersterke comeback van de toeristenindustrie moet de UNWTO in haar aanbeveling de bescherming van wilde dieren tegen exploitatie voor toeristisch vermaak opnemen. De toeristenindustrie heeft de unieke kans om het lijden van wilde dieren te stoppen, onze gezondheid te beschermen en tegelijkertijd een duurzame, verantwoorde herstart te maken.’
‘We vragen om te stoppen met het aanbieden en promoten van activiteiten zoals olifantenritten en -shows, selfies met wilde dieren, het knuffelen van grote katachtigen en het zwemmen met dolfijnen in gevangenschap’, vervolgt Sanne. ‘Daarnaast moet uitsluitend diervriendelijk toerisme gepromoot en verkocht worden – zoals daadwerkelijk diervriendelijke opvangplekken en goed georganiseerde safari's waarbij wilde dieren van gepaste afstand bewonderd kunnen worden in hun natuurlijke leefgebied.’
Wilde dieren voor vermaak
Jaarlijks trappen miljoenen dierenvrienden vaak onbewust in vermaak met wilde dieren. Nietsvermoedend denken ze dat shows en attracties met wilde dieren diervriendelijk en educatief zijn en goed voor soortbehoud. Maar niets is minder waar. Zodra je als toerist in direct contact kunt komen met een wild dier, is het foute boel.
Attracties met wilde dieren vind je terug in zo’n 20 tot 40 procent van het wereldwijde toerisme. De groei van het wereldwijde toerisme heeft gezorgd voor de handel van honderdduizenden wilde dieren om te gebruiken voor entertainment. Vaak leven de dieren in dieronvriendelijke omstandigheden in gevangenschap, terwijl ze worden ingezet als fotoaccessoire, gebruikt voor ritjes of om ermee te knuffelen. De dieren worden geslagen, aan de ketting gelegd en uitgebuit. Wilde dieren zijn niet ontwikkeld om contact met mensen te hebben, ook niet als ze in gevangenschap zijn gefokt.
Zo’n 550.000 wilde dieren worden wereldwijd gevangen gehouden voor het toerisme. De miljardenindustrie van de handel in wilde dieren zorgt ervoor dat wilde dieren uit het wild worden gehaald of commercieel worden gefokt. Ze raken verwond, ervaren stress en de omstandigheden vormen een broeinest voor virussen en bacteriën.
Diervriendelijk toerisme
In de open brief roepen we gezamenlijk de UNWTO op zich uit te spreken en haar leden op te roepen om te stoppen met het aanbieden of promoten van wrede dierenattracties. Daarnaast roepen zij op om uitsluitend diervriendelijk toerisme te promoten.
Dit zorgt ervoor dat:
- We de risico’s van toekomstige pandemieën zoveel mogelijk verkleinen;
- We helpen de gezondheid van toeristen en medewerkers in de sector te beschermen;
- We helpen alle wilde dieren te beschermen tegen exploitatie voor vermaak;
- We benutten het volledige potentieel van het toerisme om een verantwoordelijke economische reden te zijn voor de bescherming van wilde dieren in het wild;
- Het imago van de toeristische sector wordt versterkt als voorloper op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid, in plaats van dierenleed.
Wil je ook helpen?
Je kunt onze petitie tekenen tegen de wereldwijde commerciele handel in wilde dieren. Wereldwijd worden dieren verhandeld alsof het producten zijn. Elke dag worden duizenden wilde dieren gestroopt of gefokt en verkocht om opgegeten te worden, te worden verwerkt tot medicijn, verkocht als huisdier of voor een leven in de entertainmentindustrie. We roepen de wereldleiders van de G20 daarom op om een verbod in te stellen op deze handel.