Civetkat

Positieflijst eindelijk van kracht: deze dieren mag je als huisdier houden

Nieuws

Na jarenlang strijden is het zo ver: de positieflijst (oftewel de huis- en hobbydierenlijst) voor zoogdieren wordt officieel ingevoerd. Dit is een lijst van zoogdiersoorten die door onafhankelijke experts veilig en geschikt zijn bevonden om als huis- of hobbydier te houden. Per 1 juli is het uitsluitend toegestaan om de 30 diersoorten aan te schaffen die op de huis-en hobbydierenlijst staan. Dit voorkomt veel dierenleed!

Zoogdierenlijst 

De definitieve lijst werd in 2022 bekend gemaakt op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  Onafhankelijke experts hebben de ruim 300 in Nederland gehouden zoogdiersoorten beoordeeld. Hiervan mogen nog 30 soorten na 1 juli als huisdier worden aangeschaft. Het gaat om de volgende diersoorten:

Afrikaanse dwergrelmuis
Algerijnse gerbil
Alpaca
Bleke gerbil
Bruine rat
Bunzing
Cavia
Chinese dwerghamster
Chinese waterree
Dwergrenmuis
Ezel
Fret
Geit
Goudhamster
Grote Egyptische renmuis
Harrington's gerbil
Hond
Huiskat
Huismuis
Kameel
Konijn
Lama
Mongoolse gerbil
Noordafrikaanse renmuis
Paard
Rund
Schaap
Varken
Waterbuffel
Woestijnslaapmuis

 

Serval

Minder risico’s voor mens en dier 

Wij zijn blij met de introductie van de huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. Exotische dieren hebben vaak zeer complexe behoeften wat betreft voeding, zorg en huisvesting waar de gemiddelde eigenaar niet in kan voorzien”, vertelt Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde Dieren. Naast dierenleed kleven er ook flinke risico’s voor de veiligheid, soortenbehoud en volksgezondheid aan, zoals we met COVID-19 hebben gezien. Maar we zijn er nog niet, want deze regels hebben alleen betrekking op zoogdieren. Dat je nog wel een kaaiman, schildpad of exotische vogel in huis mag halen, is natuurlijk bizar. We hopen dus dat het hier niet bij blijft en dat de aangekondigde positieflijsten voor reptielen, vogels en amfibieën snel zullen volgen. 

Slang

De overheid heeft wel aangekondigd ook positieflijsten voor vogels, amfibieën en reptielen te ontwikkelen, maar deze zijn nog niet opgesteld. We hopen dat daar haast mee gemaakt wordt, want ondertussen mogen vele exotische ongeschikte dieren nog steeds gehouden, gefokt en verhandeld worden. Ook zetten wij ons in voor de ontwikkeling van een positieflijst die voor de gehele Europese Unie geldt. 

Wil je meer weten over de problematiek rondom de exotische dierenhandel? In 2021 gingen we undercover op de reptielenbeurs in Houten, waar we vreselijk dierenleed zagen. 

Ik wil meer lezen

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Kangaroe moeder met jong

Vijf wilde dieren die eindigen als product

Meer over