Dolfijn header

Rechter beslist in dolfijnenzaak: dieren worden in China commercieel gebruikt

Nieuws

De dolfijnen die Dolfinarium Harderwijk aan een Chinees waterpretpark wil verkopen, worden daar voor commerciële doeleinden gebruikt. Dat stelt de rechter in de zaak die twee dierenwelzijnsorganisaties aanspanden tegen de overheid. Eén dolfijn mag daardoor niet naar China vertrekken. Wij roepen het Dolfinarium op om ook de overige dieren niet naar China te sturen.

Het Dolfinarium Harderwijk kreeg vorig jaar vergunningen van de overheid om acht dolfijnen en twee walrussen aan een Chinees waterpretpark te verkopen. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties - waaronder wij - spraken hun zorgen uit over de dolfijnen, en Sea Shepherd en House of Animals spanden een rechtszaak aan. Nu hebben de rechters besloten dat de zorgen terecht zijn: de dieren worden in China commercieel gebruikt.

Commerciële doeleinden

De dolfijnen zouden terechtkomen in Hainan Ocean Paradise, een waterattractiepark in China. Dit is een gigantisch park met achtbanen, glijbanen en hotels. De dolfijnen moeten daar optreden in shows en ook de geplande fokprogramma’s hebben volgens de rechters alleen commerciële doeleinden.

Maar ondanks de bevestiging van de commerciële doeleinden van het park, kan de export niet direct worden gestopt: slechts één van de acht dolfijnen mag door deze uitspraak niet vertrekken. Volgens het handelsverdrag voor beschermde dieren mag de tuimelaar namelijk voor commerciële doeleinden worden gebruikt, mits zowel het dier zelf als zijn ouders in gevangenschap geboren zijn. Dat is het geval voor zeven van de acht dolfijnen. Momenteel wordt het dierenwelzijnsniveau in China onderzocht, wat zal bepalen of die zeven andere dolfijnen en de twee walrussen uitgevoerd mogen worden.

Dolfijn buitenlucht

Dennis Vink, onze programmamanager Wildlife, doet een oproep aan het Dolfinarium: ‘Iedereen kan zien dat deze deal niet deugt. De dolfijnen zijn gewoon een extra attractie om nog meer geld te verdienen en dierenwelzijn speelt daarin blijkbaar geen enkele rol. We doen een moreel beroep op het Dolfinarium om de niet mis te verstane woorden van de rechter over de commerciële doelen van het park ter harte te nemen en geen enkel dier naar China te sturen. Als ze dat alsnog proberen te doen, bekennen ze voorgoed en publiekelijk hun commerciële kleur.’

Fokverbod

Dolfijnen horen in het wild, niet in een dolfinarium. Kunstjes doen voor het vermaak van mensen is niet meer van deze tijd. Daarom willen wij dat er een fokverbod komt voor dolfijnen in gevangenschap.

Dennis Vink: ‘Een fokverbod is de enige manier om te verzekeren dat dit de laatste generatie dolfijnen in gevangenschap zal zijn. Een dolfijn kan ruim vijftig worden. Met elke dolfijn die nog wordt geboren, verlengen we de dure zorgplicht voor deze dieren in een industrie die razendsnel draagvlak verliest. Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid, die niet afgedaan kan worden door de dieren dan maar naar China te sturen.’

 

Meer over het fokverbod

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over