Reddingsactie voor olifant Mundi in Puerto Rico

Reddingsactie op touw voor olifant Mundi

Nieuws

Als piepjong olifantje werd Mundi uit het wild gehaald in Zimbabwe en naar Amerika overgevlogen. Inmiddels woont ze al jarenlang in een dierentuin in Puerto Rico, onder erbarmelijke omstandigheden. Nu heeft Mundi eindelijk zicht op een beter leven. Ze mag worden overgebracht naar een olifantenopvang. Daarom zetten we een reddingsactie op touw; om Mundi het leven te geven dat ze verdient.

Het is triest wat olifant Mundi allemaal al heeft meegemaakt in haar leven. Als piepjong olifantje werd Mundi in 1984, samen met andere olifantenkalfjes, in Zimbabwe uit het wild gevangen. De olifantenmoeders waren al gedood, in opdracht van de overheid van Zimbabwe. De olifantjes werd in een vliegtuig geladen en kwamen 22 uur later aan in Amerika. De olifantjes werden van elkaar gescheiden en los verkocht aan dierentuinen, circussen en particulieren.  

Mundi is blind aan een oog en haar slagtand is beschadigd door een eerdere aanval, waarschijnlijk door een andere olifant. Sinds 1988 zit ze in de Mayaguez Zoo in Puerto Rico. Daar is ze getraind en getraumatiseerd. Al 35 jaar slijt ze haar dagen in afzondering – helemaal alleen – om bezoekers te vermaken. 's Nachts ligt ze aan de ketting, overdag voert ze circuskunstjes uit of poseert ze met bezoekers voor een foto. 
De dierentuin is omstreden en staat bekend door vele misstanden.  
 
Mundi heeft het er slecht. Na zo veel jaren in gevangenschap ter vermaak van mensen, verdient ze een beter leven. Nu doet een unieke kans zich voor: de kans om Mundi te redden! Door de vele misstanden moet de dierentuin de deuren sluiten. Voor alle dieren wordt een nieuw thuis gezocht. De uitgelezen kans om Mundi uit dit circuit te halen, en haar een écht olifantenleven te geven. 
 

Olifantenopvang Elephant Refuge North America

Mundi kan een nieuw leven krijgen bij olifantenopvang Elephant Refuge North America in het Amerikaanse Georgia. De opvang is vol in de voorbereiding om Mundi goed te kunnen ontvangen. En daar helpen we bij, want de kosten voor haar redding en aanpassingen in de opvang zijn enorm. Zo moet de olifant per vliegtuig naar haar nieuwe thuis worden gevlogen en wordt het leefgebied van de opvang uitgebreid. Er moet een vijver en modderpoel worden aangelegd, zodat Mundi zich kan wassen, en hooi, granen en voedingssupplementen worden ingekocht. 

Elephant Refuge North America

In Elephant Refuge North America wonen al twee olifanten: Bo en Tarra. (C) Elephant Refuge North America

De olifantenopvang is vrij nieuw, opgezet door Carol Buckley. In het prachtige, heuvelachtige gebied met bos en een meer, zal Mundi zich vast snel thuis gaan voelen. Elke olifant krijgt er zorg op maat. Zo zal de opvang  Mundi ondersteunen om gewend te raken aan haar nieuwe leven: Mundi zal nieuwe skills moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld om met de andere olifanten uit de opvang te kunnen omgaan, en het zal tijd nodig hebben voor ze zich zelfverzekerd genoeg voelt om op ontdekking te gaan in het gebied.

De reddingsactie staat gepland voor mei. Wil je ook meehelpen met de reddingsactie van Mundi, en haar een beter leven geven? 

Ja, ik help met het redden van Mundi

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over