olifantenritten

Reisorganisaties stappen van olifant af

Nieuws

Dankzij onze campagne ‘Stap van de olifant af’ hebben grote Nederlandse reisorganisaties hun beleid aangepast. Zij stoppen met het aanbieden van olifantenritjes of -shows.

Op 12 augustus 2013, Wereld Olifantendag, brachten we het nieuws naar buiten dat 15 Nederlandse reisorganisatie olifantvriendelijk zijn. Deze organisaties hebben, mede dankzij onze campagne, besloten om hun beleid aan te passen en olifantenritten en –shows volledig uit hun reisaanbod te schrappen.

Olifantvriendelijke reisorganisaties

Tot de reisorganisaties die zijn overgestapt horen Oad Reizen, Baobab Reizen, SNP Natuurreizen, Djoser en Stip Reizen. Eerder al in 2010 besloot TUI Nederland, bekent van de merken Arke, Kras en Holland International dat het olifantenritten en -shows niet langer aan zou bieden vanwege het dierenleed dat erachter schuilt. 

De verwachting is dat andere reisorganisatie zullen volgen. Uiteindelijk is het ons doel dat de gehele Nederlandse reisbranche 'afstapt van de olifant'. Door deze aanpak wereldwijd uit te rollen hopen we de vraag naar toeristisch entertainment met olifantent te stoppen, en zo te voorkomen dat jonge olifanten uit het wild worden geroofd. Uiteindelijk moet dit leiden tot het volledig uitbannen van dit soort vermaak. 

“WSPA (nu World Animal Protection) heeft onze ogen geopend met betrekking tot de olifantenritten en olifantenshows, ere wie ere toekomt. Dit kunnen we niet verkopen, niet aan onze reizigers en niet aan onze kinderen. Vandaar dat wij dit initiatief van harte steunen”, aldus Mark Groen, Managing director van Baobab Reizen.

Reizigers helpen olifanten

We vragen niet alleen aan reisorganisaties om olifantvriendelijk te worden, maar willen ook het bewustzijn van de individuele reiziger vergroten. Veel mensen weten niets af van de wreedheden die schuilgaan achter ogenschijnlijk 'leuke' ritjes en shows met olifanten. 

Op stapvandeolifantaf.nl kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenrit te maken. Inmiddels hebben ruim 20.000 mensen deze belofte al gedaan. 

Verwante artikelen:

  • Kom in actie voor olifanten!
  • Supporters vragen stap van de olifant af
  • Conferentie duurzaam toerisme: stap van de olifant af!
Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over