raccoon in cage

Ruim 1,6 miljoen handtekeningen tegen bont in Europa

Nieuws

Komt er een einde aan de verkoop en productie van bont in de hele EU? Als het aan de Europese burgers ligt, wel. Ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief Fur Free Europe voor een verbod op bont. Nu moet de Europese Commissie een beslissing nemen.

Dankzij al die handtekeningen voor het burgerinitiatief moet de Europese Commissie een verbod op de productie en verkoop van bont binnen Europa overwegen. In Nederland bestaat sinds 2021 al een verbod op het fokken van dieren voor bont, maar de verkoop van bont is nog wel toegestaan. In andere Europese landen zoals Finland, Polen en Denemarken worden dieren nog onvoldoende beschermd. Vossen, nertsen, wasbeerhonden en chinchilla's worden hun leven lang gevangengehouden in kleine draadkooien, voordat ze worden gedood en gevild. Dat kan niet langer! 

Anja Hazekamp, lid van het Europees Parlement: ‘Bont is ongelofelijk wreed. In pelsdierfokkerijen kan niet worden voorzien in de complexe gedragsbehoeften van wilde diersoorten, zoals vossen en nertsen. Het houden en doden van deze dieren uitsluitend voor de productie van bont is ethisch onaanvaardbaar. Daarom is het belangrijk om ook de verkoop van bont binnen Europa te verbieden’.

Mårhunde lider i små trådbure i pelsindustrien. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Veel handtekeningen voor burgerinitiatief

Het een historische mijlpaal dat er zoveel handtekeningen zijn behaald. Op 18 mei 2022 is het burgerinitiatief gestart, met als doel 1 miljoen geldige handtekeningen binnen een jaar. Met meer dan 1,6 miljoen handtekeningen die nu zijn gezet, is dat doel ruimschoots behaald! Vandaag is de laatste dag dat het burgerinitiatief ondertekend kan worden. Tekenen kan hier. Het neemt enkele maanden in beslag om de handtekeningen te valideren. 

Samen met dierenorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht en VIER VOETERS hebben we de afgelopen maanden handtekeningen verzamelend, en we zijn heel blij met het overweldigende aantal handtekeningen. 'Het is een duidelijk signaal vanuit de Europese samenleving dat het fokken en doden van dieren voor een onnodig en wreed product onacceptabel is,' zegt Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Dieren in het wild. 'Bont is definitief uit de mode. Nu is de Europese Commissie aan zet. Wij blijven de Europese Commissie aansporen om bont in Europa te verbieden.'

Samen tegen bont

Ook BN'ers en influencers kwamen in actie tegen bont. Vorige week maakten zij deze video:

Update maart 2023

Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...

Meer over