Dolfijn in dolfinarium voor publiek

SMS-actie aan Expedia Group: stop met kaartverkoop van wrede dolfijnenattracties - actie gestopt

Nieuws

In februari startten we een nieuwe actie, om de druk op te voeren bij Expedia Group. Expedia verkoopt kaarten voor dolfinaria; iets dat moet stoppen en de reden waarom we een SMS-actie begonnen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus is deze actie vroegtijdig gestopt.

Wereldwijd leven 3000 dolfijnen in gevangenschap ter vermaak van mensen. Dit is geen leven voor een dolfijn. Expedia Group verkoopt kaarten voor wrede dolfijnenattracties, en bleef dit aanbieden ondanks onze veelvuldig ondertekende petitie.

Met de SMS-actie kon je Expedia persoonlijk aanspreken op het feit dat de reisorganisatie nog steeds een bijdrage levert aan dolfijnenleed. Met elke protest-SMS ging bij Expedia Group de telefoon over. 

De medewerkers kregen de volgende boodschap te horen:

‘Expedia Group stop selling dolphin cruelty. A life in captivity is no life at all for dolphins. Take responsibility. End captive dolphin sales! Best, [voornaam]’
Vertaald: Expedia Group, stop met het verkopen van dolfijnenleed. Een leven in gevangenschap is geen leven voor dolfijnen. Neem verantwoordelijkheid. Stop de verkoop van kaarten voor dolfijnenattracties!’

Actie gestopt

Al verstuurde SMS'jes zijn gewoon bij Expedia bezorgd in de vorige weken. Nieuwe SMS'jes worden niet meer verstuurd. Onze focus ligt vanwege de corona-uitbraak bij het inperken van de handel in wilde dieren, zorg om opvangplekken voor wilde dieren vanwege het wegvallende toerisme. Lees hier wat corona en dieren met elkaar te maken hebben, en lees hier meer over onze redenen om de dolfijnencampagne stop te zetten. 

Dolfijnen in een dolfinarium

Honderden dolfijnen

Reisorganisaties zoals Expedia Group blijven kaarten verkopen voor dolfijnenattracties. Al sinds eind vorig jaar voeren we campagne tegen Expedia. Zo is onze internationale petitie al meer dan 305.700 keer ondertekend en organiseerden we een succesvolle actie bij Expedia Group in Amsterdam. Toch stopt de reisorganisatie nog niet met het verkopen van kaarten voor dolfijnenattracties. Expedia Group biedt kaartjes aan voor dolfinaria over de hele wereld.

Onlangs kwam het bedrijf met een nieuw beleid, waarin zij aangaven om nog steeds dolfijnenattracties aan te bieden, die gelinkt zijn aan The World Association of Zoos and Aquariums (WAZA) en The Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums (AMMPA). Als dierenbeschermingsorganisatie hebben we hier grote zorgen om. Zo geeft WAZA aan dat activiteiten met wilde dieren de dieren niet mag schaden, maar uit ons recente rapport blijkt dat WAZA-leden deze regels toch overtreden.

Campagnemanager Sanne Kuijpers: ‘Dit nieuwe beleid is een loze belofte; hierdoor kunnen ze blijvend dolfijnen uitbuiten om winst te maken door kaartverkoop en promotie. Expedia Group blijft hiermee achter op bedrijven zoals TripAdvisor, Corendon, Virgin Holidays en Airbnb, die wel beloofden dolfijnenattracties te schrappen.’

Waarom dolfijnen lijden in dolfinaria

Dolfijnen zijn wilde dieren die in het wild dagelijks lange afstanden afleggen. Ze jagen, zoeken zelf hun groepsgenoten uit en zijn vrij om te doen wat ze willen. In gevangenschap kunnen ze niet hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze worden gedwongen om op gezette tijden kunstjes te doen, in ruil voor dode vis, waarbij ze ook nog eens worden blootgesteld aan harde muziek en het gejuich van het publiek. De dieren zijn veroordeeld tot andere dolfijnen die in het dolfinarium leven. De ruimte die ze hebben is gemiddeld zo’n 200.000 keer kleiner dan hun leefgebied in het wild.

Bekijk deze video voor meer uitleg waarom dolfijnen niet thuishoren in een dolfinarium:

Uit ons onderzoek naar dolfijnen in gevangenschap, Behind the Smile, blijkt dat wereldwijd 3029 dolfijnen verspreid over 366 dolfinaria in 54 verschillende landen in gevangenschap leven. Van Amerika tot Nederland en van Mexico en de Caraïben tot China. Jaarlijks leveren de dieren zo’n 1 tot 5 miljard euro op voor de eigenaren van de parken – waarbij horeca-inkomsten, merchandise en accommodaties nog niet eens meegerekend zijn. 

De petitie tekenen kan altijd nog. Achter de schermen blijven we ons werk voor dolfijnen in gevangenschap voortzetten. Jouw handtekening biedt steun in gesprekken die wij hebben met reisorganisaties zoals Expedia Group. 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over