gggi. spookvistuig, sea change

Spookvistuigprobleem groter dan gedacht

Nieuws

De staat van oceanen en gezondheid van zeedieren is in gevaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er meer plastic in de oceanen drijft dan eerder geschat. Het tij moet worden gekeerd.

Uit het nieuwe rapport van Laurant Lebreton, oceanograaf bij Ocean Cleanup Foundation, blijkt dat het afvalprobleem in de oceanen groter is dan eerder gedacht.

De plasticsoep – een drijvende vuilnisbelt – is vier tot zestien keer groter dan eerdere schattingen. De oppervlakte is twee keer zo groot als Frankrijk. Het bestaat uit ongeveer 1,8 miljard stukken afval, die in de knoop raken en ronddrijven als grote brokken.

Ongeveer de helft van deze plasticsoep bestaat uit gedumpt en verloren vistuig, ook wel spookvistuig genoemd. Sinds de jaren ’60 wordt vistuig gemaakt van sterke materialen zoals plastic, wat tot wel zeshonderd jaar oceaandieren in gevaar kan brengen, voordat het vergaat. Wanneer het plastic dan eindelijk vergaat, lost het op tot microplastic, wat mogelijk in onze voedselketen terechtkomt.

1016751

Noorderlijke jan-van-gent die verstrikt is geraakt in spookvistuig op Grassholm Island. De vogel is gered door het Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Foto: Sam Hobson

Een groeiend probleem

Tot voor kort werd het spookvistuigprobleem niet goed begrepen. In 2009 bracht het VN Milieuprogramma (UNEP) een rapport uit waarin de jaarlijkse toestroom van spookvistuig geschat werd op 640.000 ton. Uit recent onderzoek blijkt dat dit getal aanzienlijk hoger ligt.

De impact die spookvistuig heeft op dieren is even shockerend. Ons recente rapport Ghost Beneath The Waves benadrukt dat jaarlijks ten minste 136.000 walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, schildpadden en dolfijnen verstrikt raken in gedumpt en verloren vistuig.

71% van de dieren die verstrikt raken in afval, raakt verstrikt in spookvistuig. 45% van alle zeedieren op de Rode Lijst van de IUCN zijn in aanraking gekomen met spookvistuig. Vistuig is ontworpen om zeedieren te vangen en te doden, en dat blijf het wel honderden jaren, nadat het gedumpt of verloren is, doen.

1020896

Dieren in de oceaan zijn de dupe van gedumpt of verloren vistuig. Foto: Elain Blum / Marine Photobank

Onze oplossing voor dieren

In 2015 richtten wij het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) op, om alle relevante sectors bijeen te brengen, waaronder de visindustrie, om samen het probleem aan te pakken op internationale schaal.

De afgelopen drie jaar zijn 68 bedrijven toegetreden tot ons initiatief. De GGGI wordt gesteund door twaalf overheden en organisaties als het Directoraat-Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken van de Europese Unie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

De GGGI test verschillende oplossingen. Het initiatief legt de focus op de drie R’s - Remove, Reduce en Recycle – om ervoor te zorgen dat er niet meer vistuig in de oceanen belandt.

Om verandering te krijgen in de oceanen is sterke vereniging op alle niveaus benodigd. Alleen door samen te werken op lokaal, regionaal en globaal niveau, is er hoop om deze ‘spoken onder de golven’ te bestrijden en om onze oceanen en al het leven daarin te beschermen.

1015927

World Animal Protection en de Gulf of Maine Lobster Foundation, in samenwerking met lokale vissers, verwijderden spookvistuig aan de kust van Portland, Maine. Ze verwijderden 147 verlaten vallen en meer dan 450 kilo aan touw en vislijnen. Foto: Kristian Whipple

Help mee

Ook jij kunt een bijdrage leveren om te voorkomen dat deze dieren de dupe worden van spookvistuig. Als dank voor je donatie krijg je een kartonnen VR bril met prachtige beelden van zeedieren, beschikbaar gesteld door The Dolphin Swim Club. Deze VR bril stelt je in de gelegenheid om de dieren die vaak de dupe worden van spookvistuig virtueel te ontmoeten. In de ene film zien we een groep tuimelaars spelen in de rode zee en in de andere film komt een zeehond met je spelen die tijdelijk wordt opgevangen in Pieterburen. 

Meer over