Raccoon dog in cage

Teleurstellend: voorlopig geen bontverbod in Europa

Nieuws

Verdrietig nieuws: het Europees Parlement stelt zijn beslissing over het bontverbod uit. Vorig jaar kwamen we met het burgerinitiatief Fur Free Europe in actie tegen de bontindustrie in Europa. Meer dan 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief, wat betekent dat de Europese Commissie verplicht was om het verbod in overweging te nemen. Maar helaas stelt hun voorlopige uitspraak enorm teleur.

Samen met de anderen dierenorganisaties die meededen aan Fur Free Europe, wachtten we al een tijd op de uitspraak van de Europese Commissie. Maar helaas kregen we niet het nieuws waar we op hoopten. “Voordat de Europese Commissie een definitief besluit neemt over het verbod en de productie, wordt er om advies gevraagd bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)”, zegt Sanne Kuijpers, onze campagnemanager wilde dieren. “Dit advies wordt verwacht in of voor maart 2025.” De definitieve beslissing van de Europese Commissie wordt daarom uitgesteld tot minimaal maart 2026. Daarnaast geeft de commissie aan dat er wordt gekeken naar een nieuwe dierenwelzijnsregeling bij bontfokkerijen. 

A fox in a barren cage at a fur farm in Norway

Geen dierwaardig leven

In Europa zitten veel wilde dieren, zoals wasbeerhonden, vossen, chinchilla’s en nertsen, gevangen in kleine kooien. De dieren worden gefokt of uit het wild gehaald, en hun leefomstandigheden zijn enorm verdrietig. In hun kleine, stalen kooien hebben ze geen ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Ze verwonden zichzelf en elkaar, en er komt zelfs kannibalisme voor. Uiteindelijk worden de dieren op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Dit is absoluut geen leven voor een wild dier. Daarnaast zijn bontfokkerijen een grote risicofactor op het gebied van zoönosen, zoals is bewezen op de nertsenfokkerijen tijdens de coronapandemie. Tenslotte zijn er al een lange tijd alternatieven voor bont, waar geen dierenleed bij komt kijken. Oftewel: het dierenleed is ook nog eens onnodig. Met dit besluit negeert de Europese Commissie het lijden van dieren én de stem van het volk. 

We houden jullie uiteraard op de hoogte van het vervolg. 

Update maart 2024

In maart 2024 brengt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een bezoek aan Finse bontfokkerijen, als gevolg van het burgerinitiatief. Met dit bezoek willen ze vooral informatie verkrijgen over het risico op zoönosen, maar er wordt ook gekeken naar het dierenwelzijn. Finland is één van de grootste produceerders van bont in de EU, met zo'n 400 bontfokkerijen waar onder andere nertsen en vossen gefokt worden.

Wil jij meer weten over de bontindustrie? Lees hier 6 feiten. 

Ik wil het lezen

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over