vaccinatie-succes, hondsdolheid, honden

Vaccinatie-succes op Wereld Rabiës Dag

Nieuws

Vandaag op Wereld Rabiës Dag maken we de balans op van een mooie campagne: dankzij vele Nederlandse dierenvrienden kunnen we bijna 60.000 vaccinaties tegen hondsdolheid zetten!

We bedanken al onze supporters die zich sinds deze zomer op verschillende manieren hebben ingezet om een einde te maken aan hondsdolheid. Afgelopen week haalden meer dan 250 mensen met hun online collectebus samen bijna 5.000 euro op. Een prachtig resultaat! Ook deden veel supporters mét hond mee aan een World Animal Protection selfie-actie.

worldanimalprotection_hondenselfies2

Dierenfans maakten massaal ‘hondenselfies’ en spraken hiermee hun steun uit voor de strijd tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid is nog altijd een groot probleem, met name in Afrika en Azië. Jaarlijks overlijden wereldwijd zo’n 60.000 mensen en miljoenen honden aan de gevolgen van de ziekte. Ook kost het miljoenen honden het leven, vanwege de ziekte zelf of omdat ze uit angst voor hondsdolheid massaal worden vergiftigd, doodgeknuppeld of afgeschoten. World Animal Protection heeft als doel de door honden veroorzaakte rabiës in 2030 de wereld uit te helpen.

Einde aan de angst

Honden vaccineren tegen hondsdolheid is in landen als Sierra Leone, Kenia en Thailand van levensbelang voor hond én mens. Niet alleen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, maar ook om angst weg te nemen. Vaak worden kerngezonde honden afgemaakt uit angst dat ze de ziekte op mensen overdragen. De combinatie van het massaal inenten van honden en voorlichting aan de lokale bevolking maakt hier een einde aan. Daarbij geldt dat als zeventig procent van de honden in een populatie is gevaccineerd, hondsdolheid zich niet verder verspreidt en de ziekte uitdooft.

Educatie en lobby

De aanpak van World Animal Protection gaat verder dan alleen het vaccineren van honden. We verzorgen voorlichting aan lokale bewoners en waar mogelijk worden honden gesteriliseerd. Ook willen we voor eind 2020 zeker 25 overheden motiveren om stappen te zetten tegen hondsdolheid. Al deze maatregelen samen zorgen ervoor dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over