Sweden mink fur farm

Van deze dieren worden bontjassen gemaakt

Nieuws

Waar in de jaren ‘80 eindelijk meer bewustzijn ontstond over het dierenleed achter bont, wordt het vandaag de dag helaas al bijna weer normaal gevonden om een enorme bontjas of -kraag te hebben. Vaak wordt door verkopers zelfs aan consumenten verteld dat het bont aan de kleding nep is, waardoor je alsnog bijdraagt aan dierenleed terwijl je dat niet wilt! In dit artikel vertellen we hoe je dit kunt voorkomen én van welke dieren tegenwoordig vaak kleding wordt gemaakt.

In tegenstelling tot wat weleens wordt beweerd, is bont absoluut geen duurzaam product en zeker nooit diervriendelijk. Om items van bont te kunnen maken worden dieren speciaal gefokt en gedood; bont is dus geen ‘restproduct’. Daarnaast worden dieren ook in het wild gevangen met wildklemmen of pootklemmen, en zitten ze vaak dagenlang vast. Soms bijten de dieren zelfs van ellende hun eigen poot af om los te komen. Pelsdierhouders elektrocuteren of vergassen dieren om te ‘oogsten’ zonder de vacht te hoeven beschadigen. Het is echt afschuwelijk.

Niet duur

Veel mensen denken nog steeds dat bontjassen of jassen met bontkragen duur zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Veel van de kleding met bont komt uit landen als China, waar bont juist goedkoop is omdat het fokken van dieren daar zeer betaalbaar is. Het wrange is dat je soms niet op een label in het kledingstuk kunt vertrouwen wat betreft de echtheid van bont. Het is namelijk niet verplicht om het erop te zetten…

Van welke dieren worden vaak bontjassen (en andere kleding) gemaakt?

Chinchilla

Chinchilla’s in fokkerijen worden hun hele leven in gevangenschap gehouden in draadstalen kooien. Ze worden in kooitjes geplaatst die verbonden zijn met een rond gat waar ze doorheen kunnen kruipen. Echter, de vrouwtjes dragen een halsband die het niet mogelijk maakt om te verplaatsen naar een andere kooi. De schattige en vriendelijke chinchilla wordt in gevangenschap vaak angstig of agressief. Hierdoor verminken ze van de stress vaak zichzelf en hun soortgenootjes. Zelfs kannibalisme komt voor, vooral bij moeders die hun jongen opeten.

Coyotes

Coyotebont komt van wilde coyotes die onder andere gedood worden met wildklemmen of door vergiftiging. De jachtmethodes zijn afschuwelijk; de wildklemmen worden soms maar eens in de drie dagen geleegd. Een dier kan hier dus dagenlang in vast zitten met zijn poot, kaak of nek. 

Wasbeerhonden

In Aziatische landen zoals China worden wasbeerhonden speciaal voor het bont gefokt, onder verschrikkelijke omstandigheden. Er zijn diverse beelden naar buiten gekomen van dieren in de bontindustrie die levend gevild worden. Na een ellendig leven in draadstalen kooien, worden de wasbeerhonden meestal anaal geëlektrocuteerd. Wasbeerhondenbont wordt vaak verkocht onder de naam Finn Racoon, dus daar kun je eventueel op letten.

Mårhund på finsk pelsfarm. Foto: Four Paws / Fred Dott

Zeehonden

We kennen allemaal de afschrikwekkende beelden van de witte babydieren in Canada die op het ijs worden doodgeknuppeld. Toch wordt er op meerdere plekken nog op zeehonden gejaagd, zoals in Namibië. De dieren worden omsingeld afgeslacht, waarna ze achterop wagens worden geladen en vervoerd.

Vossen

In het voorjaar worden jonge vosjes geboren en na zeven maanden – als de wintervacht op z’n mooist is – worden de dieren op het bedrijf geëlektrocuteerd. De dieren zitten met duizenden dicht op elkaar, in de stank van elkaars ontlasting. Vossen zijn van nature bang voor mensen, maar op de fokkerij kunnen ze niet vluchten of wegkruipen.

Mårhund på finsk pelsfarm. Foto: Four Paws / Fred Dott

Honden en katten

In Azië zijn jaarlijks ongeveer 2 miljoen honden en katten het slachtoffer van de bontindustrie. De dieren worden gefokt of op straat gevangen en opeengestapeld in kleine kooitjes. Vervolgens worden ze op een gruwelijke wijze gedood en zijn in sommige gevallen nog bij bewustzijn als ze van hun vacht worden ontdaan. De vacht van deze dieren wordt vaak verwerkt in kledingstukken, maar ook in accessoires.

Nertsen

In Nederland worden bij grote nertsenfokkerijen elk jaar miljoenen nertsen vergast voor hun vacht. Gelukkig zijn per 1 januari 2024 nertsenfokkerijen verboden in Nederland. Maar! Wereldwijd zijn er nog 23 landen waar legaal gefokt mag worden met nertsen. In Denemarken, Polen en China worden op grote schaal dieren voor bont gehouden. Dus we zijn er nog lang niet.

Conclusie?

Weet je het niet zeker of het echt of imitatie is? Koop het dan niet. Het is het vachtje van een levend dier met emoties als angst en pijn. Mensen hebben niet het recht een dier zijn vacht te ontnemen puur uit hebzucht. Tenslotte is het tegenwoordig ook helemaal niet nodig om echt bont te kopen, er zijn genoeg diervriendelijke, mooie en duurzame alternatieven! 

Update maart 2023

Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...

Ik wil meer lezen

 

Meer over