A captive bat eating fruit, at a market in Jakarta, Indonesia. Credit Line: World Animal Protection / Aaron Gekoski

Van social distancing naar wildlife distancing

Nieuws

SPOTS en de Dierencoalitie (bestaande uit o.a. World Animal Protection, IFAW en stichting AAP) publiceerden deze week een maatregelenpakket om het risico op een volgende pandemie te verkleinen. De organisaties vinden het hoog tijd dat de politiek zich gaat bezighouden met een langetermijnvisie voor pandemieën als COVID-19. Met het pakket reiken ze politici en beleidsmakers de hand om gezamenlijk te werken aan de bewaking van de volksgezondheid.

De natuur- en dierenorganisaties hebben de handen ineengeslagen en een gezamenlijk preventieplan ontwikkeld. Hierin zijn 15 maatregelen opgenomen die het risico op een toekomstige pandemie aanzienlijk verkleinen. Want hoewel onlangs de aftrap werd gegeven van het landelijk vaccinatieprogramma, zijn de organisaties het erover eens dat de echte oorzaak van pandemieën als COVID-19 niet wordt aangepakt. Met deze maatregelen beogen de organisaties de steun van kandidaat-Kamerleden om dieren, biodiversiteit en de volksgezondheid beter te beschermen. 

De organisaties vragen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aandacht voor het preventieplan bij kandidaat-Kamerleden. Het terugdringen van de handel in en exploitatie van wilde dieren, het waarborgen van dierenwelzijn en betere bescherming van de biodiversiteit zijn de meest effectieve manieren om de volksgezondheid in de toekomst te beschermen. Dit wordt volgens de organisaties één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering.

Bekijk de maatregelen

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over