Vegetarische burger

Vegaburger mag naam behouden; restricties voor zuivel

Nieuws

De termen 'vegaburger' en vegetarische worst' mogen gewoon blijven bestaan. Daarover heeft het Europees Parlement vorige week besloten. De agrarische industrie wilde dat het gebruik van termen als vegetarische worst of vegaburger verboden zou worden, omdat het verwarring bij consumenten zou veroorzaken.

We zijn blij met de beslissing van het Europees Parlement. Julia Bakker, campagnemanager veehouderij, vertelt: 'We zijn voor het gebruik van vleesnamen voor plantaardige producten, omdat consumenten dan beter beeld hebben wat ze kunnen verwachten van een bepaalde vleesvervanger. Steeds meer mensen kiezen gelukkig voor plantaardige alternatieven. Dat is mooi, want vleesvervangers zijn innovatieve initiatieven waarmee we ons voedselsysteem diervriendelijker en duurzamer kunnen maken.'

Om een een duurzaam voedselsysteem te bewerkstelligen, zijn we mede-oprichter van European Alliance for Plant-based Foods. Meer plantaardig eten is beter voor dier en voor milieu. Zo worden wereldwijd miljarden koeien, kippen, varkens en andere dieren gebruikt voor consumptie. Vaak leven de dieren in megastallen, of juist in krappe kooien, zien ze amper daglicht en komen ze nooit buiten.

Daarnaast is de vee-industrie onlosmakelijk verbonden met ontbossing. Grote delen van de wereld worden ontbost (hout gekapt) zodat er sojaplantages aangelegd kunnen worden. Die soja is bestemd voor veevoer voor de dieren in de vee-industrie. Door de ontbossing verliezen wilde dieren aan leefgebied en heeft dat dus een negatieve impact op onze biodiversiteit. Bedreigde diersoorten worden hierdoor nog ernstiger bedreigd. Ook stoten de enorme aantallen dieren in de vee-industrie veel CO² uit, wat slecht is voor het klimaat.

Zuivel 

Voor het plantaardige zuivel in het supermarktschap is helaas minder goed nieuws te melden. Eerder al was het niet toegestaan om een term als 'amandelmelk' te gebruiken. Mogelijk wordt het ook verboden om plantaardige yoghurt en boter te omschrijven als 'yoghurtstijl' of 'plantaardig alternatief voor boter'. Als medeoprichter van European Alliance for Plant-based Foods zullen we de komende maanden druk uitoefenen op het Europees Parlement om te zorgen dat deze restricties er niet komen.

Overigens zijn de besluiten nog niet definitief. De landbouwministers van de EU-lidstaten moeten er ook nog over beslissen.

Wil je in actie komen voor dieren in de veehouderij? Teken bijvoorbeeld onze petitie tegen dieronvriendelijke investeringen van de financiële sector, de petitie voor een eerlijke vleesprijs of kijk wat je nog meer kunt doen.

Meer over