dogs on street in ukraine

Vijf hartverwarmende verhalen van dieren uit Oekraïne

Nieuws

Dieren lijden net als mensen enorm onder de oorlog in Oekraïne. Samen met andere organisaties komen wij in actie, en helpen die dieren met grote én kleine gebaren. Hoe dat gaat? We verzamelden vijf verhalen.

Met de hulp van onze supporters is er al snel na de uitbraak van de oorlog veel hulp op gang gekomen. Via het initiatief Hulp voor dieren uit Oekraïne regelen we opvang, voedsel en medische hulp voor dieren die samen met hun baasjes naar Nederland zijn gevlucht. En ook voor de dieren in Oekraïne komen we in actie: samen met Save the Dogs and other Animals helpen we honden en katten die op de vlucht zijn of op straat leven. Voor sommige dieren is voedsel of hulpmiddelen niet genoeg, en is een redding uit Oekraïne noodzakelijk.

In een korte tijd is er een hoop gebeurd. Daarom delen we vijf verhalen. Want voor élk dier dat slachtoffer wordt van de oorlog is onze – jullie – steun van grote betekenis.

dogs eating ukraine

1. Richy

Chihauhua Richy woonde samen bij de 33-jarige Dariia in Kiev, toen hun land zomaar werd aangevallen. Iedereen sloeg op de vlucht, maar Dariia kon niet meteen weg. De regels voor dieren buiten de EU maakten het moeilijk voor Richy om de grens over te komen, en achterlaten was geen optie. Uiteindelijk reden ze vier dagen met de auto: Richy bij Dariia op schoot, een rugzakje naast hen op de autostoel. In Nederland kreeg Richy meteen de medische hulp en vaccinaties die ze nodig had. Daar is niet alleen Richy, maar ook Dariia mee geholpen: Richy herinnert haar in deze periode aan de tijd dat alles nog normaal was.   

dogs eating ukraine

2 . Tysha

Kat Tysha - Oekraïens voor stilte – maakte samen met Kateryna een helse, dagenlange tocht uit Kiev. Want ook voor Kateryna was het vanzelfsprekend: haar kat moest absoluut met haar mee. Ze kwamen terecht in een rijtjeshuis in Eindhoven, samen met een andere vluchteling. Door de steun van veel dierenvrienden kon Tysha naar de dierenarts in Eindhoven en is hun situatie veel veiliger, én iets prettiger geworden. ‘Ze was wel een beetje boos’, vertelt Kateryna. ‘Ze haat de dierenarts en ze mist thuis. Maar ze is in ieder geval veilig.’

dogs eating ukraine

3. Mars

Kat Mars bleef in Odessa achter toen haar baasje Maya met haar zoon naar Roemenië wist te vluchten. Terwijl Mars bij goede vrienden verbleef, hoorden Maya en haar zoon over de hulporganisaties die baasjes en hun huisdieren helpen. Ze vroegen hulp om Mars veilig naar haar toe te brengen, en dat lukte. Mars kreeg een plaatsje in de auto die voedsel naar Odessa bracht, en na een dag in de noodkliniek werd Mars herenigd met zijn familie. Met zijn drieën zijn ze doorgereisd naar een veilige bestemming in Tsjechië.

dogs eating ukraine

4. Bolik en Elza

Beer Bolik en wolf Elza leefden in een toeristenresort in Tsjernivtsi, tot een bombardement alles verwoestte. Daar zaten ze dan, in hun kleine hokken, vast in het verlaten resort. Gelukkig kwamen onze lokale partners in actie, en redde een heldhaftig team van Breaking the Chains de dieren uit hun wanhopige situatie. Na een reis van 1200 kilometer kwamen ze aan in het Libearty Bear Sanctuary in Roemenie: een nieuw thuis met bomen om in te klimmen, water om in te baden, en andere beren en wolven die net zo mogen genieten als zij.

dogs eating ukraine

5. Dieren op straat

Net als het toeristenresort zijn sommige dorpen in Oekraïne bijna volledig verwoest of verlaten. Honden en katten struinen over de straten, zonder baasje om voor hen te zorgen, op zoek naar voedsel en water. Gelukkig zijn er nu mensen die zich over deze dieren ontfermen. Zowel dieren die zijn achtergelaten als straatdieren krijgen dankzij de inzet van hulporganisaties, asielen en vrijwilligers het voedsel dat ze nodig hebben. 

Bedankt voor de steun

Het is hartverwarmend om te zien dat er zoveel steun is voor deze dieren. Elk klein gebaar is het waard, en samen maken we een verschil voor vele dieren die door deze situatie zijn geraakt. Zonder de steun van onze (lokale) partnerorganisaties, speciale noodinitiatieven en samenwerkingsverbanden en jullie, onze supporters, was deze hulp niet mogelijk geweest.

Namens de dieren: bedankt!

Dit kun jij doen voor de dieren in Oekraïne

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over