spookvistuig, ghost gear

Visnetten labelen om oceaanleven te beschermen

Nieuws

We roepen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties op om het labelen van visnetten verplicht te maken om massale sterfte van zeedieren te voorkomen. We vinden dat alle visnetten in 2025 voorzien moeten zijn van een ID-label.

Alle commerciële visnetten zouden volgens World Animal Protection gelabeld moeten worden. Als visnetten zijn gelabeld, worden vissers gestimuleerd om geen visnetten in zee achter te laten en om verloren netten weer boven water te krijgen. Serie-overtreders kunnen door de labels achterhaald worden en eventueel bestraft.

1021453_0

Visnetten worden verwijderd tijdens een actie van World Animal Protection.

Wereldwijd labelsysteem

Momenteel zijn er geen effectieve manieren waarop de eigenaar van vismateriaal geïdentificeerd kan worden als het materiaal is kwijtgeraakt of gedumpt. Dat maakt het lastig om illegale vispraktijken tegen te gaan. Er bestaan al talloze manieren om visnetten te labelen. Van fysieke labels tot kleurcodering, chemische markering en radio-frequency identification (RFID). Met de mogelijkheden die er nu al zijn en nieuwe technologieën binnen handbereik, is een gestandaardiseerd en wereldwijd labelsysteem een haalbare oplossing om vismateriaal te kunnen traceren en zo dieren beter te beschermen.

Impact op zeeleven

Elk jaar worden meer dan honderdduizend zeeschildpadden, walvissen, zeehonden en dolfijnen gedood door spookvistuig. Spookvistuig zijn in zee verloren of gedumpte visnetten. Deze netten zijn gemaakt om vissen te vangen en kunnen tot wel zeshonderd jaar later in de oceaan blijven zwerven en blijven dan constant slachtoffers maken. De zeedieren die in zulke netten verstrikt raken, sterven een pijnlijke dood. In zeven van de tien gevallen dat een zeedier ergens in verstrikt raakt, is spookvistuig de oorzaak.

1020980

Een zeehond die ernstig gewond raakte door spookvistuig. Credit: Tom Campbell / Marine Photobank

Ingrid Giskes, Hoofd van de campagne Sea Change: ‘Spookvistuig heeft vier keer meer impact op het zeeleven, dan alle andere vormen van afval bij elkaar. De Verenigde Naties moeten leiderschap tonen om onze oceanen te beschermen tegen spookvistuig.’‘De situatie is kritiek. De hoeveelheid spookvistuig in zee is de laatste jaren gestegen en zal verder toenemen als er niks wordt gedaan. De visserij intensiveert, wat tot enorme problemen kan leiden voor het zeeleven en de menselijke gezondheid, waar ook ter wereld.‘Global Ghost Gear Initiative

World Animal Protection initieerde in 2015 het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Dit initiatief zoekt duurzame oplossingen voor het spookvistuigprobleem, met als doel gezondere oceanen en het beschermen van dieren. www.ghostgear.org

Meer weten over ons werk voor zeedieren? Lees hier verder.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over