Gandhi en Delhi

Vriendin voor Gandhi: olifant Delhi arriveert bij olifantenopvang Elephant Haven

Nieuws

Dankzij jullie steun kon Elephant Haven European Elephant Sanctuary in Frankrijk - Europa's eerste olifantenopvangcentrum - haar eerste bewoner Gandhi vorig jaar al verwelkomen. Nu is er ook gezelschap voor Gandhi bij gekomen!

De tweede olifant Delhi woont sinds 24 augustus namelijk ook bij Elephant Haven. De Aziatische vrouwtjesolifant werd geboren in Vietnam. In 1987, toen ze ongeveer drie jaar oud was, werd ze overgebracht naar Ústí nad Labem Zoo: een dierentuin in Tsjechië waar ze 36 jaar verbleef. Delhi bracht de afgelopen vier jaar alleen door in de dierentuin nadat Kala, een andere vrouwelijke olifant waar ze mee samenleefde, in 2018 overleed.

Maar olifanten zijn zeer sociale dieren. Het zou daarom niet eerlijk zijn om Delhi zonder andere olifanten in de dierentuin te laten blijven. Na diverse gesprekken waren de managers van de dierentuin, stadsambtenaren en dierenverzorgers het erover eens dat het tijd was om Delhi's tijd in de dierentuin te beëindigen. Het welzijn van Delhi was voor hen gelukkig het belangrijkst.

Ze besloten dat Elephant Haven, Europa's eerste olifantenreservaat, de perfecte bestemming was voor Delhi. De opvang is speciaal voor olifanten ontworpen, met 28 hectare heuvelachtig landschap, bomen, gras, beekjes en een groot meer. Hier kan Delhi haar natuurlijke gedrag uiten op een vredige, fijne plek met persoonlijke verzorging. Eindelijk kan ze gewoon, heerlijk, een olifant zijn. 

Het transport

Met de steun van World Animal Protection en begeleid door een dierenarts werd Delhi in 30 uur vervoerd van Tsjechië naar Elephant Haven in Frankrijk. Een aantal maanden voor de verhuizing hebben Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur, de oprichters van Elephant Haven, Delhi leren kennen en geholpen haar voor te bereiden op het transport. 

De reis verliep soepel en Delhi begon haar pensioen bij haar nieuwe thuis gelijk goed. De 53-jarige Aziatische vrouwtjesolifant Gandhi, die vanuit een andere dierentuin in 2021 als eerste naar het opvangcentrum verhuisde, was namelijk alleen sinds haar aankomst. Er stond dus meteen al gezelschap te wachten op Delhi!

vervoer Delhi
Delhi

Vriendinnen

Delhi en Gandhi leerden elkaar heel rustig kennen in het reservaat. Hun eerste ontmoeting vond plaats op de ochtend van Delhi's aankomst, toen ze uit haar stal liep. Er was een hek geplaatst tussen de twee olifanten, zodat ze geleidelijk aan elkaar konden wennen.

Door elkaar te zien, aan te raken en te ruiken raakten de twee olifanten langzaam aan elkaar gewend over een hek. Na drie weken hadden ze hun eerste ontmoeting zonder hek en Gandhi verzamelde alle moed om naar Delhi te gaan. Hoewel Gandhi na een tijdje wegliep, leek het erop dat ze Delhi volledig had geaccepteerd. Een positieve ontmoeting, dus!

Elke dag raken de olifanten beter bevriend. Beide dieren missen door hun verleden en ervaringen wat sociale vaardigheden, dus hun interacties kunnen soms nog spannend voor ze zijn. Maar Delhi is er pas een maand en de band tussen de twee lijkt steeds sterker te worden. Hopelijk is dit het begin van een vriendschap voor het leven waarin zij samen van een heerlijk pensioen kunnen genieten.

Delhi en Gandhi
Delhi en Gandhi

 

Help je ons om op te komen voor olifanten die uit het wild worden weggerukt?

Steun olifanten als Gandhi en Delhi

 

Meer over