Aziatische olifanten

Vrijheid voor mishandelde olifanten bij BLES

Nieuws

In de bossen van Noord-Thailand vinden olifanten, die jarenlang fysiek en geestelijk ernstig hebben geleden in de toeristenindustrie, een veilig thuis bij olifantenopvang Boon Lott’s Elephant Sanctuary (BLES).

Sinds de oprichting in 2007, heeft BLES 27 olifanten een nieuw thuis gegeven. Hier kunnen de dieren vrij rondlopen op het drie km² grote natuurgebied, sociale contacten hebben met andere olifanten, spelen, zwemmen en eindelijk weer gewoon olifant zijn. Het prachtige natuurgebied bestaat uit bananenplantages, grasgebieden, open velden en een waterpoel om in te badderen. BLES is opgericht door Katherine Connor. Lees haar verhaal hier

Sociale dieren

Van nature zijn olifanten hele intelligente en sociaal complexe dieren met sterke onderlinge banden. In het wild wonen olifanten bij elkaar in een kudde, die wordt geleid door een ouder vrouwtje uit de groep. Een kudde bestaat uit familiegroepen van 3 tot soms wel 20 vrouwtjes en hun jongen.

Veel olifanten die in gevangenschap leven zijn op veel te jonge leeftijd bij hun familie weggehaald en kennen deze sociale band niet. De olifanten die in Thailand in kampen worden gehouden waar zij toeristen vermaken, mogen namelijk nauwelijks contact hebben met andere olifanten. Hiermee wordt het sociale contact, dat voor deze diersoort zo belangrijk is, van ze afgenomen. 

De speciale band van de ‘gossip girls’

Bij BLES kunnen de olifanten vrij contact hebben met andere soortgenoten. En soms vormen zij heel speciale vriendschappen, zoals de drie vrouwelijke olifanten die ook wel de ‘Gossip Girls’ worden genoemd. Wassana, Pang Dow en Lotus zijn onafscheidelijk geworden bij de olifantenopvang. Zij eten samen, slapen samen en spelen samen. Vaak hoor je ze luid ‘kwebbelen’ met elkaar, vooral wanneer er een olifanten stier in de buurt is. Maar ook als andere olifanten voorbij lopen, babbelen ze daar graag even over. Daarom staan ze ook wel bekend als de ‘Gossip Girls’.  

Vrijheid

Bij BLES genieten de olifanten van hun welverdiende vrijheid. Overdag dwalen zij op hun gemak rond, samen met de andere olifanten. Elke olifant heeft een eigen verzorger, een mahout. Deze verzorger is gedurende de dag in de buurt van zijn olifant om het dier te observeren en te zorgen dat de olifant veilig is. ’s Nachts zijn de mahouts helaas genoodzaakt om de olifanten vast te maken aan een 20 meter lange ketting diep in het bos. Het gebied rondom BLES is namelijk eigendom van boeren. Wanneer de olifanten dit gebied zouden betreden en de gewassen van de boeren op zouden eten, is de kans groot dat de olifanten worden beschoten door de boeren of worden vergiftigd. Maar BLES wil de dieren ook ’s nachts graag de ruimte en vrijheid geven die de dieren verdienen.

Nachtverblijf

Wij willen BLES hierbij helpen door middel van twee nachtverblijven. Deze twee nachtverblijven zorgen ervoor dat de olifanten nooit meer aan de ketting hoeven en toch veilig zijn van de omringende boeren. Help jij mee

€ 18,-     1 meter schrikdraad

€ 45,-     1 paal waarmee het schrikdraad met elkaar verbonden kan worden

€ 90,-     1 kist met het benodigde gereedschap

€ 136,-   1 zonnepaneel om te zorgen dat het schrikdraad 24 uur per dag aan kan blijven

€ 844,-   Een gespecialiseerd team om het hek te bouwen

Schets van de nachtverblijven

beeld_kaart_-_560x300

Help jij mee dit nachtverblijf voor de olifanten mogelijk te maken? Elk bedrag telt! Doneer nu.

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over