oorlog oekraine hond

Wat kun je doen voor de dieren in Oekraïne? 

Nieuws

Nu Oekraïne in een oorlog is beland, bevinden we ons in zeer verontrustende tijden en zijn we solidair met alle betrokkenen. We snappen goed dat je misschien vragen hebt over wat je kunt doen voor de Oekraïense dieren. Daar helpen we je graag bij. 

Dieren zijn in tijden van crisis vaak de vergeten slachtoffers. Eigenaren van huisdieren worden gedwongen om hun huisdier in de steek te laten. Maar er duiken ook hartverscheurende beelden op van mensen die het land ontvluchten mét hun geliefde huisdieren, wat extreem traumatisch kan voor deze dieren kan zijn.  

Wilde dieren worden blootgesteld aan beschietingen of worden rechtstreeks gedood door explosieven. In conflictsituaties worden nesten vaak verlaten en kan gedrag permanent worden veranderd. En ook veedieren zijn het slachtoffer van deze conflicten: ze kunnen niet gemakkelijk worden verplaatst. De 3,5 miljoen runderen, 5,7 miljoen varkens en 212 miljoen kippen die in Oekraïne leven zijn kwetsbaar voor willekeurige aanvallen of verlating. Je moet er niet aan denken wat er met hen gebeurt als boeren moeten vluchten, voor het leger worden opgeroepen of omkomen. Of als de toevoer van veevoer stokt. 

En dan hebben we het nog niet eens over de dieren die zijn opgesloten in dierentuinen, de zwerfdieren of de proefdieren: bij het ontwikkelen van wapentuig worden niet zelden dieren gebruikt. 

Help jij mee?

We hebben de handen ineengeslagen met andere dierenwelzijnsorganisaties. Via Hulp voor Dieren uit Oekraïne steunen we organisaties die hulp verlenen aan de dieren die met hun baasjes naar Nederland zijn gevlucht en niets meer hebben. Er is nú, en ook in de komende periode, veel behoefte aan directe noodhulp. Zoals medische zorg en medicijnen, transport en opvang, maar ook een warme mand, een wandelriem en verse brokken. Help je mee? Jouw bijdrage komt volledig ten goede aan dierenwelzijnsorganisaties die hulp en opvang leveren aan dieren die in Nederland zijn aangekomen. Want ze hebben jouw steun hard nodig.

Geef nu!

Honden in oorlog Oekraine

Wat kun je verder doen om de dieren in Oekraïne te steunen? 

House of Animals zet zich momenteel met Oekraïense partnerorganisaties in voor asieldieren in nood en elke bijdrage is welkom. Stichting Vier Voeters zorgt in Oekraïne voor beren en heeft er een speciaal zwerfdierenteam. En Stichting Aap vangt wilde dieren uit een Oekraïense dierenopvang op. 

Ook onze collega-leden van de Eurogroup for Animals werken in Oekraïne actief samen. Deze (lokale) organisaties kun je steunen met een donatie: 

Daarnaast heeft de Global Federation of Animal Sanctuaries een lijst gedeeld met opvangcentra in Roemenië die vluchtelingdieren uit Oekraïne binnenhalen (sommigen ook veedieren): 

Ontzettend bedankt dat je om de dieren in Oekraïne geeft! 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over