Man voert honden in Oekraine

Wat u moet weten over noodhulp aan dieren

Nieuws

Elk jaar zijn miljoenen mensen het slachtoffer van verwoestingen door natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen. Bij grote rampen, zoals de overstromingen in Pakistan, vallen enorm veel slachtoffers, ook onder de dieren.

WSPA is de enige internationale organisatie met fulltime noodhulpteams die getraind zijn om een onmiddellijke hulp voor dieren bij een ramp te bieden.

In veel gevallen verleent WSPA noodhulp ter plaatse. WSPA verleent hoofdzakelijk noodhulp aan landen waar men niet in staat is voldoende middelen in te zetten. Ons werk komt daarna ook ten goede aan de menselijke slachtoffers van rampen omdat we hun dieren redden. Het doel van WSPA is de leefomstandigheden te normaliseren of te verbeteren voor alle getroffen dieren. Daarbij is herstel van de diergeneeskundige zorg essentieel.

We geven diergeneeskundige noodhulp met behulp van vaste en mobiele klinieken, voeren hongerige dieren en brengen ze indien mogelijk naar hun eigenaar terug.

WSPA werkt samen met lokale overheden en organisaties om de mensen in gebieden waar veel rampen voorkomen, te helpen zich voor te bereiden. Vaak gebruikt WSPA ook de nasleep van een ramp om plannen op te stellen voor hulp bij toekomstige catastrofale situaties. Deze plannen kunnen weer modellen worden voor voorbereidingen elders in de wereld. Verder zetten we nationale waarschuwingssystemen op en laten de mensen zien hoe ze zich op rampen kunnen voorbereiden en de schade en dierenleed kunnen beperken.

In 2010 is onze hulp helaas nodig in Pakistan, Mongolië en Haïti. Hieronder een indruk van de werkzaamheden.

Pakistan

Het zal u niet zijn ontgaan dat Pakistan zwaar is getroffen door overstromingen. Er zijn vele slachtoffers te betreuren. Zo ook 20 beren uit ons reservaat ‘Kund park’ zoals u in de e-mailnieuwsbrief en op onze website kunt lezen.Een team vrijwilligers van de Pakistaanse Veterinaire Universiteit is met financiële hulp van WSPA in het getroffen gebied aan het werk om zieke en gewonde dieren te behandelen en zoveel mogelijk dieren te vaccineren om dierziekten te voorkomen. De uitbraak van ziekten is nu een ernstig risico in de zwaarst getroffen gebieden. Het WSPA noodhulpteam onderzoekt op dit moment welke hulp zij mogelijk nog meer kunnen bieden. Wij houden u graag op de hoogte op ons Engelstalige blog Animals in Disasters.

Mongolië

In maart vroegen wij u om hulp voor de dieren in Mongolië. De extreem strenge winter zorgde voor enorme aantallen slachtoffers. Miljoenen dieren stierven door gebrek aan voedsel, warmte en medicijnen. Maar we hebben er gelukkig ook veel kunnen redden. Een Dzud (extreem strenge winters, vaak volgend op een ongewoon droge zomer) komt statistisch gezien eens per 10 á 15 jaar voor. De verliezen zijn elke keer groot. WSPA investeert daarom in lange termijn oplossingen. Mede dankzij uw steun kunnen we onze noodhulp uitbreiden en in de toekomst de schadelijke gevolgen voor mens en dier zoveel mogelijk beperken.

Haïti

De aardbeving in Haïti was volgens de VN de grootste ramp ooit en menig donateur zal de afschuwelijke beelden op de televisie nog goed herinneren. Dankzij uw gulle giften heeft ons noodhulpteam – dat deel uitmaakt van de Animal Relief Coalition for Haiti (ARCH) – in de afgelopen zes maanden grote vooruitgang geboekt bij het verstrekken van hulp aan dieren in Haïti. Tot op heden hebben we meer dan 27.000 zieke of gewonde dieren kunnen behandelen.Lees hier meer over onze noodhulp aan dieren in Haïti en bekijk het Youtube filmpje

Olieramp

Soms is het niet aan WSPA om noodhulp te bieden, zoals onlangs bleek bij de olieramp voor de kust van de Verenigde Staten.De verantwoordelijkheid voor het opruimen van de olie in de Amerikaanse wateren ligt in eerste instantie bij de oliemaatschappijen. Zij hebben hier ook de meest geschikte middelen voor.WSPA heeft contact opgenomen met het IFAW (International Fund for Animal Welfare) in de Verenigde Staten. IFAW heeft aangegeven dat hun partnerorganisatie IBRC (International Bird Rescue Centre) een gespecialiseerd team heeft ingezet. WSPA lidorganisatie SPCA Houston heeft ook bevestigd dat zusterorganisatie Wildlife Rehab and Education een team hulpverleners kan inzetten. Ons noodhulpteam in Costa Rica stond stand-by maar de ramp was voldoende onder controle door bovengenoemde organisaties.

Wilt u op de hoogte blijven van onze noodhulpprojecten wereldwijd, kijk dan regelmatig op www.wspa.nl en volg ons Engelstalige Animals in Disasters.

Help dieren in nood en doneer vandaag nog. Dank u wel.

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over