Weer drie beren gered in Pakistan!

Nieuws

Na maandenlange onderhandelingen met hun eigenaars heeft WSPA in Pakistan opnieuw drie beren gered van de weerzinwekkende beer-hondengevechten. Op 30 januari 2011 werden de beren Leela, Kaali en Bhoori overgedragen aan het reddingsteam van het BRC (Bioresource Research Centre).

Dankzij de geweldige steun van onze donateurs gaan zij nu een mooi leven tegemoet.

We hebben de beren overgebracht naar het berenreservaat in Balkasar, waar ze veilig en in vrijheid kunnen leven. Uiteraard zijn ze daar liefdevol opgevangen en meteen medisch verzorgd: ze werden verlost van hun neusringen en de strakke nekriemen en hun wonden zijn zorgvuldig behandeld. Na een quarantaineperiode van een maand konden ze zich bij de andere beren in het reservaat voegen.Niet alleen voor de beren breekt er nu een betere tijd aan. Hun voormalige eigenaren, die in grote armoede leven, hebben in ruil voor de vrijheid van hun dieren de kans gekregen een nieuw bestaan op te bouwen als kruidenier.

Leela

De naam Leela betekent 'spel', maar voor deze 8-jarige bruine beer is het leven allesbehalve een spelletje geweest. Als jonge beer zijn als voorbereiding op de gevechten haar voortanden getrokken en de klauwen van haar achterpoten afgesneden. Op het eerste gezicht leek Leela een sterk en gezond dier, totdat bleek dat ze bijna blind was. Voor deze prachtige beer moeten de beer-hondengevechten een hel zijn geweest. Haar eigenaar, Muhummad Fazal, is een 60-jarige getrouwde man met vier kinderen. Hij stond Leela af in ruil voor een kruidenierswinkeltje, zodat hij zich definitief op één plaats kon vestigen. Nu heeft hij meer financiële zekerheid en de mogelijkheid zijn kinderen een opleiding te geven.

Kaali

Kaali is het woord voor ‘zwart’. Deze 5-jarige Aziatische zwarte beer is haar halve leven gebruikt voor beer-hondengevechten. Ze is wel kleiner dan de andere twee, maar heel levendig en ook agressiever. Ook Kaali’s hoektanden zijn getrokken – waarschijnlijk zonder verdoving, waardoor ze verschrikkelijk veel pijn moet hebben gehad.In ruil voor een nieuw bestaan als kruidenier - een bron van inkomsten voor het hele gezin - koos haar 25-jarige eigenaar Mureed ervoor om afstand van Kaali te doen.

Bhoori

Bhoori betekent 'bruin', een toepasselijke naam voor deze 10-jarige bruine beer. Gedurende anderhalf jaar moest ze het publiek dagelijks ‘vermaken’ in gevechten met honden. Net als bij Leela en Kaali zijn haar voortanden getrokken. Ook de klauwen van haar achterpoten zijn beschadigd terwijl ze in gevangenschap leefde.Haar eigenaar, Ghulam Fareed, heeft een groot gezin met negen kinderen te onderhouden. Ook hij koos voor het vaste inkomen en de stabiliteit van een kruidenierswinkeltje. Hij hoopt zo genoeg te kunnen verdienen om zijn kinderen een goede opleiding te kunnen bieden.

De redding van Leela, Kaali en Bhoori is natuurlijk geweldig. Er zijn echter nog zo’n 70 beren in Pakistan die voor hun leven moeten strijden in beer-hondengevechten. Blijf ons alstublieft helpen om ook hen te bevrijden!

Verwante artikelen:

  • Gered van een ellendige toekomst
  • Drie beren gered van de overstromingen in Pakistan
  • Een nieuwe beer in Balkasar
  • Jonge beer in Roemenië gered.
  • Tweemaal fantastisch nieuws voor beren in Pakistan!
Meer over