fireworks for celebration

Wij klappen voor een definitief vuurwerkverbod

Nieuws

Oudejaarsavond is leuk. Maar niet voor iedereen. Jaarlijks zijn veel dieren het slachtoffer van het vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling afgestoken wordt. Samen met het Vuurwerkmanifest willen we daar een einde aan maken.

Vuurwerk zorgt jaarlijks voor veel dierenleed. Daarom zijn we aangesloten bij het Vuurwerkmanifest, waarin we samen met een groot aantal andere organisaties pleiten voor een definitief landelijk verbod op vuurwerk. Ook roepen we deze maand met de campagne ‘Ik Klap’ de overheid op om het verkopen en afsteken van vuurwerk definitief te verbieden.

Klap ook mee

Vuurwerkslachtoffers

Vuurwerk en dieren gaan niet samen. We kennen allemaal de beelden van wegschietende konijnen en weggedoken honden. Maar niet alleen huisdieren hebben last van vuurwerkstress. Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere wilde dieren voor veel angst. De dieren worden uit hun winterslaap gewekt of raken in de war.

Bange haas

Vuurwerk zorgt bij vogels en andere wilde dieren, zoals hazen, voor veel angst.

Vooral het geluid is angstaanjagend voor dieren, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van de mens. Een dier reageert vanuit zijn natuurlijke gedrag en instinct op wat het ziet, ruikt en hoort. De meeste dieren slaan daarom op de vlucht, waardoor er veel ongelukken als aanrijdingen gebeuren. En vogels vliegen in blinde paniek tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoger obstakels aan, vaak met de dood tot gevolg.

Het Vuurwerkmanifest

In 2014 werd Het Vuurwerkmanifest gestart door oogartsen Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis in Rotterdam en Jan Keunen van het Radboud UMC in Nijmegen. Het doel: een verbod op consumentenvuurwerk in 2022, want dat is beter voor zowel dier als mens. Vele artsen en natuur- en milieuorganisaties, zoals de Dierenbescherming en Stichting AAP, ondertekenden het manifest. Inmiddels hebben meer dan 650.000 particulieren en organisaties zich bij het Vuurwerkmanifest aangesloten. Op naar dat verbod!

Vuurwerk en dieren gaan niet samen. Sluit jij je ook aan bij het Vuurwerkmanifest?

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over