Olifanten

World Animal Protection en TUI Care Foundation strijden samen voor olifantvriendelijk toerisme

Nieuws

Samen met TUI Care Foundation hebben wij onze krachten gebundeld om te strijden voor een olifantvriendelijke toekomst voor Aziatische olifanten in gevangenschap.

We willen samen met TUI een einde maken aan toeristische attracties waar olifanten zwaar onder lijden, zoals olifantenritjes en olifantenshows. Hierbij ligt de focus voornamelijk op Thailand, maar het initiatief richt zich ook op omringende Aziatische landen met een grote populatie olifanten in gevangenschap: Laos, Cambodja, Nepal, India en Sri Lanka.

Al sinds 2010 werken wij samen met TUI aan een olifantvriendelijke toekomst. TUI biedt enkel nog olifantvriendelijke attracties aan en gelukkig volgen steeds meer reisorganisaties dit voorbeeld. Inmiddels hebben al meer dan 160 reisorganisaties aan ons beloofd geen olifantenritten of -shows meer aan te bieden.

Olifantenleed

Er gaat ontzettend veel leed schuil achter een onschuldig ogende olifantenrit of olifantenshow. Sommige olifanten worden in gevangenschap geboren, terwijl anderen op jonge leeftijd uit het wild worden gehaald. Hierbij worden de oudere olifanten uit de kudde, die het kalf proberen te beschermen, vaak gedood. De jonge olifant wordt na deze traumatische ervaring onderdanig gemaakt aan de mens door fysieke en geestelijke mishandeling. Dit gebeurt net zolang tot de wil van het jonge dier gebroken is, wat dagen of weken kan duren. Een olifant in gevangenschap leeft zijn leven lang in angst, wordt gedwongen dag in dag uit te werken en leeft op een eenzijdig dieet. Wanneer de olifant niet werkt, zit het dier vastgeketend aan een korte ketting.

Werk aan de winkel

Het bewustzijn onder toeristen over het leed van olifanten in de toerisme-industrie groeit, maar nog steeds wonen meer dan 4.400 olifanten leven in gevangenschap in Thailand. En dit terwijl er slechts 2.500 tot 3.200 in het wild leven in het Aziatische land. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland:

‘We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog veel mensen overtuigen van de wreedheid van de attracties. Daarom ontwerpen we met het project ‘Building an elephant-friendly future’ educatieprogramma’s. Zo bieden we de mahouts een andere baan als verzorger in een wildpark en onderwijzen we de lokale bevolking en overheid over olifantenwelzijn. Ook vergroten we het bewustzijn bij toeristen (ook die uit niet-Westerse landen) nog verder, zodat de vraag naar de attracties afneemt. Daarnaast verminderen we het aanbod van dieronvriendelijke attracties in samenwerking met reisorganisaties en lokale overheden. En ten slotte willen we het welzijn van de gekwelde olifanten fors verbeteren. We brengen ze onder in wildparken, zodat ze op een diervriendelijke manier van hun oude dag kunnen genieten. In de prachtige natuur kunnen toeristen tóch een olifant bewonderen, wat het allermooist is. In TUI Care Foundation hebben we een partner gevonden die ons in dat hele traject ondersteunt. Dat is fantastisch.’

Bewustzijn toeristen

Met onze Wilde Dieren. Geen Entertainers campagne werken we onvermoeidbaar aan het informeren van toeristen, om zo het leed van wilde dieren in de toeristenindustrie tegen te gaan. Door ons partnerschap met Tui Care Foundation kunnen we dit werk versterken en werken we toe naar de bescherming van 1.500 olifanten voor 2020. 

Om het bewustzijn onder toeristen te verhogen, plaatste TUI een prachtig artikel in hun magazine, beschikbaar op al hun vluchten. Lees het artikel hier

>>> Lees meer over wilde dieren in entertainment en wat jij kunt doen om deze vorm van dierenmishandeling te stoppen

Meer over