A small pod of dolphins. Credit: Stephen Coetsee on Unsplash

World Animal Protection lanceert loterij voor dolfijnen

Nieuws

Dolfijnen zijn wilde dieren die niet in gevangenschap horen. Maar voor ex-showdolfijnen bestaat in Europa nog geen opvang. Daar hebben we iets op bedacht! Doe je mee?

Aan de kust van het Griekse eiland Lipsi, verscholen in een landschap van bergen en rotsen, ligt een verlaten baai. Een baai die aan alle vereisten voor een gezonde leefomgeving van dolfijnen voldoet. Onze droom is om hier, samen met onze supporters, de eerste dolfijnenopvang van Europa te realiseren voor hopelijk de laatste generatie showdolfijnen.

Om de opvang in de baai van Lipsi operationeel te krijgen, is nog een hoop nodig: duurzame netten, quarantaineverblijven, een speciale hijskraan, een reddingsboot, veterinaire apparatuur om zeedieren in nood te helpen en middelen en mensen om dit opvangproject te realiseren. Met de World Animal Protection-loterij willen we dit voor elkaar krijgen.

Hoe werkt de loterij?

Voor € 7,50 kan een lot gekocht worden. Met een lot maak je kans op mooie prijzen, zoals een zeevogeltocht op de Noordzee of een cadeaubon van restaurant SLA. De opbrengst gaat direct naar het dolfijnenproject. Dat kan, want de prijzen worden geheel door onze partners geschonken. Aanstaande dierendag, op 4 oktober, maken we de winnaars van de loterij bekend.

Droneshot van de baai bij Lipsi

Help je mee ex-showdolfijnen het leven te geven dat ze verdienen? Een leven dat lijkt op het leven van een wilde dolfijn? 

Onze droom voor dolfijnen in gevangenschap

Wereldwijd leven er ruim 3.000 dolfijnen in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Deze dieren worden op brute wijze uit het wild gehaald of in gevangenschap gefokt. Ze verblijven in kleine betonnen bassins en zijn veroordeeld tot een leven lang optreden in shows. Gelukkig vinden steeds meer mensen en landen het gebruiken en tentoonstellen van dolfijnen onacceptabel, en komt een fokverbod voor deze dolfijnen steeds dichterbij.

Om een alternatief te bieden voor de huidige generatie showdolfijnen, die niet zomaar terug kunnen in het wild, bouwt onze partner Aegean Marine Life Sanctuary (AMLS) in de baai van Lipsi met man en macht aan het eerste opvangcentrum in een natuurlijke omgeving voor ex-showdolfijnen die niet meer terug kunnen naar het wild. Hier kunnen de dieren naar hartenlust rondzwemmen, duiken en jagen, zoals het hoort. Optredens en contact met mensen behoren tot het verleden. Een waar lot uit de loterij voor dolfijnen.

Droneshot van de baai bij Lipsi

Een droneshot van de prachtige baai bij het Griekse eiland Lipsi, waar ex-showdolfijnen een nieuw thuis kunnen krijgen.

Deze actie is inmiddels afgelopen. Wil je meer weten over de opvang bij het Griekse eiland Lipsi? Lees hier dan meer.

Meer over