Manenwolf in Brazilië

Zo beschermen wij de manenwolf

Nieuws

De manenwolf; heb je er ooit van gehoord? Het is een bijzondere hondachtige die de bossen en graslanden van Zuid-Amerika bewoont. Je herkent hem aan zijn prachtige rode vacht en zijn lange zwarte benen. Helaas gaat het niet goed met de diersoort. Samen met de Braziliaanse dierenorganisatie Onçafari traceren we de manenwolven daarom met drones, gps-halsbanden en cameravallen. Zo kunnen we de dieren beschermen en hun verhaal aan jou vertellen.

De bedreiging van de manenwolf heeft vier hoofdoorzaken: het verkeer neemt toe, waardoor veel dieren worden aangereden. Daarnaast doden mensen de dieren vaak uit angst, of om hun vee te beschermen. De manenwolven worden ook besmet met ziekteverwekkers afkomstig van huisdieren, maar de belangrijkste factor is de soja-industrie.

Manenwolf met halsband

Verdrinkingsdood 

Brazilië zit vol met gigantische sojaplantages. Deze bevinden zich vaak in drogere gebieden, zoals de Cerrado, een uitgestrekt savannegebied waar de manenwolf leeft. De enorme hoeveelheid water die nodig is voor de sojaproductie wordt hier uit de grond gehaald, en stroomt naar een reservoir via aangelegde kanalen. Wilde dieren, zoals manenwolven, proberen uit deze kanalen te drinken, maar door de onhandige vorm vallen de dieren hier vaak in, met verdrinking als gevolg. In twee maanden tijd zijn er drie manenwolven uit één familie verdronken in hetzelfde kanaal: een moeder en haar twee pups. 

Om de gevaren van de sojaproductie in kaart te brengen, hebben we samen met Onçafari enkele dieren gevangen, verdoofd en halsbanden gegeven. Hiermee beschermen we de manenwolven en kunnen de Braziliaanse teams snel reageren in noodgevallen. Met drones vliegen we boven het leefgebied, zodat we de dieren makkelijk van een afstand kunnen volgen zonder dat het ze stoort. 

Op cameravallen zijn de dieren te zien in hun natuurlijke omgeving, waaronder het koppel Savana en Buriti met hun drie pups. Deze camera's kunnen onopgemerkt het natuurlijke gedrag van de dieren observeren. De territoria van de dieren wordt getraceerd, omdat ze dit markeren met urine en uitwerpselen, en zo met soortgenoten communiceren. De cameravallen leggen ook de risico’s bloot, en eventuele verwondingen van de dieren. Hiermee kunnen we druk zetten op de soja-industrie en deze hopelijk voorgoed veranderen. 

Manenwolf met halsband

Maar hoe zit het dan met soja? 

Het woord soja wordt vaak in één adem genoemd met ontbossing. En dat is terecht, want er wordt veel natuur afgebrand voor sojaplantages. Maar toch hoef je niet bang te zijn dat je nooit meer een vegaburger kunt eten of een soja-latte kan drinken: het merendeel van deze soja wordt gebruikt voor veevoer. Meer dan 90 procent van de soja die we als mensen binnenkrijgen zit in dierlijke producten. De dieren in de vee-industrie moeten snel groeien, en daarvoor zijn hoogwaardige eiwitten nodig. Voor een hamburger van 100 gram is zo’n 46 gram soja nodig, voor een vleesvervanger is dat slechts tot 15 gram. De grote boosdoener is dus... de veehouderij. Zo wordt niet alleen het dierenwelzijn van dieren ín de veehouderij geschaad, maar lijden ook wilde dieren, zoals de manenwolf, hier enorm onder. 

Wil je meer weten over hoe het vlees op ons bord te maken heeft met wilde dieren? Lees dan ons laatst uitgegeven rapport over rundvlees en ontbossing in Brazilië. Om veedieren én wilde dieren te helpen, doen we onderzoek naar financiële instellingen, supermarkten en groothandels die gelinkt zijn aan de soja-industrie. Zo helpen we de koe, maar dus ook de manenwolf.
 
Ja, ik wil het rapport lezen 
 

Meer over de manenwolf 

Grote kans dat je, net als wij, onder de indruk bent van deze unieke diersoort. Maar wist je dat manenwolven graven met hun bek? En dat hun urine naar cannabis ruikt? Manenwolven zijn, ondanks hun naam, niet nauw verwant aan de wolf. Hun meest nauwe verwant is de Amerikaanse boshond. Manenwolven zijn schuwe dieren die mensen het liefst uit de weg gaan, en ook elkaar zoeken ze niet op. Ze vormen monogame koppels en delen hun territorium met elkaar, maar ze hebben bijna nooit contact. Ze jagen op kleine dieren, maar hun lievelingseten is de vrucht van de Braziliaanse wolfsplant. Deze omvat vaak wel de helft van hun dieet! De lokale bevolking denkt dat de vrucht de dieren beschermt tegen parasieten. 

Manenwolf in Brazilië
Meer over