Successen voor olifanten

Zo zetten we ons samen in voor olifanten

Nieuws

Olifanten zijn wilde dieren, die niet horen te lijden in de toeristische industrie. We werken er hard aan om een einde te maken aan olifantenvermaak. Mét resultaat. Dit is wat we samen met onze supporters al voor deze giganten bereikten.

Met toeristen op hun rug lopen of op de foto, of gewassen en gevoerd worden door vakantiegangers: we vinden dat geen enkele olifant nog mag worden misbruikt voor toeristisch vermaak. Er schuilt enorm veel leed achter en de dieren horen thuis in het wild. Samen met onze supporters zetten we ons in om een einde te maken aan dit olifantenleed. Een greep uit onze tot nu toe behaalde successen:

1. Van olifantenkamp naar olifantenopvangcentrum

Het Happy Elephant Care Valley in Thailand was een olifantenkamp. Toeristen kwamen hier voor een ritje op de rug van een olifant, of om de dieren te wassen en te voeren. Dag in, dag uit volgden de olifanten een strak programma om toeristen te vermaken. Na vele gesprekken konden we de eigenaren overtuigen om hiermee te stoppen. Samen vormden we het kamp om tot het olifantenopvangcentrum ChangChill, waar de dieren vrij door de vallei kunnen zwerven, kunnen grazen en kunnen baden in de modder, het stof en de rivier. Als toerist kun je dit idyllische tafereel van een veilige afstand bewonderen.  

We zijn dolblij dat de olifanten, mede dankzij de steun van onze supporters, een beter leven in ChangChill kunnen leiden. Nóg blijer zijn we met de voorbeeldfunctie die deze mooie plek gaat vormen voor andere kampen waar olifanten nog steeds als attractie worden gebruikt. Het laat zien dat olifantvriendelijk toerisme mogelijk is en dat het een succesvol bedrijfsmodel is, waardoor niet alleen olifanten, maar ook lokale inwoners een zekere toekomst hebben.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand


2. Steun in coronatijd

Niet alleen de mens kreeg het zwaar te verduren tijdens de coronapandemie. Ook de olifanten in olifantenopvangcentra werden hard door de coronacrisis getroffen. Tientallen olifantenparken sloten hun deuren en werden gedwongen om olifantenverzorgers (mahouts) te ontslaan. Zonder inkomsten en mahouts hadden de parken de grootste moeite om de olifanten te voeden en te verzorgen.

Doordat toeristen nog steeds wegblijven, wordt er niets verdiend en is de zorg voor de olifanten in gevaar. We vroegen onze supporters om steun voor deze dieren en ze kwamen massaal in actie. Nu helpen we twaalf opvangplekken met in totaal 62 hongerige olifanten aan voedsel en medische zorg. Ook betalen we mee aan het salaris van de mahouts, zodat de olifanten de best mogelijk zorg krijgen.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand


3. Beloftes van reisorganisaties

Waarom bezoeken mensen attracties met wilde dieren? Vaak is dat omdat ze juíst van dieren houden, en helemaal niet weten welk leed er schuilgaat achter vermaak met dieren. De industrie blijft daardoor groeien. Op dit moment lijden naar schatting 3000 olifanten bij toeristische attracties verspreid over Azië en Afrika.

Om de olifanten te bevrijden van een leven vol lijden, werken we samen met de reisbranche en de olifantenkampen. We lichten ze voor en vertellen ze over het leed waar de olifanten dagelijks mee te maken krijgen. Daarnaast kunnen we samen de cyclus van wreedheid doorbreken door te voorkomen dat nog meer olifanten dit tragische lot ondergaan. Ondertussen hebben al meer dan 200 reisorganisaties wereldwijd beloofd dat ze nooit meer olifantenritten zullen aanbieden. Hoera!

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

4. Elephant Haven

Dit jaar boekten we ook een olifantensucces dichterbij huis. Elephant Haven – Europa’s eerste olifantenopvangcentrum – kon haar eerste bewoner verwelkomen! Samen met onze supporters helpen we dit opvangcentrum sinds 2018 aan financiering om een veilige plek te worden voor voormalig circus- en dierentuinolifanten.

We zijn ontzettend trots dat Olifant Gandhi nu de gelukkige eerste bewoonster van het centrum is. Gandhi komt uit een Franse dierentuin en kan bij de opvang van alle rust en ruimte genieten. De eigenaren hebben allebei jarenlange ervaring met de dieren, en hebben Gandhi de best mogelijke plek gegeven om te genieten van haar olifantenpensioen.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Kom ook in actie voor olifanten

Ook bijdragen aan een beter leven voor olifanten? Dat kan! Adopteer een olifant en zorg dat jouw olifant voldoende voedsel, medicatie en verzorging heeft. Zo help je ondervoeding en gezondheidsproblemen voorkomen. Ook zorg je ervoor dat we deze industrie voorgoed kunnen veranderen, zodat geen enkele olifant dit nog hoeft te overkomen. Voor welke olifant ga jij? Neem snel een kijkje!

Adopteer een olifant

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over