Onze geschiedenis

We zijn al meer dan 35 jaar wereldwijd actief om dieren te beschermen

In juni 2014 werden we World Animal Protection. Maar terwijl onze naam is veranderd, is onze vastberadenheid om dieren te beschermen groter dan ooit. We zijn gegroeid, net als onze invloed. En we weten, net als onze supporters wereldwijd, dat verandering altijd mogelijk is. We veranderen de levens van dieren immers al sinds 1981.  

World Animal Protection: belangrijke data

1950 – De Wereldfederatie tot Bescherming van Dieren (WFPA) wordt opgericht. 
1959 -  The International Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPA) wordt opgericht. 
1981 -  WFPA en ISPA fuseren samen en worden WSPA – the World Society for the Protection of Animals. 
2014 -  We worden World Animal Protection.

Nederlandse wortels

De Wereldfederatie tot Bescherming van Dieren werd opgericht door een Nederlander, dr. mr. Wim Hugenholtz (1902-1969). In 1950 nam hij het initiatief tot het houden van een wereldcongres over dierenbescherming. Dit vond plaats eind augustus van dat jaar in Scheveningen en werd bezocht door onder meer H.M. Koningin Juliana. Tijdens dit congres, waaraan werd deelgenomen door vertegenwoordigers uit veertig landen, werd besloten tot de oprichting van de Wereldfederatie tot Bescherming van Dieren op. Hugenholtz zou er tot 1958 voorzitter van zijn.

Wereldwijd dieren beschermen, ons verleden en onze toekomst

We kwamen altijd in actie daar waar de nood het hoogst was en dieren moesten worden beschermd. Zo waren we in Haïti waar we meer dan 70.000 dieren behandelden na de aardbeving in 2010, maakten we na jarenlang campagnevoeren een eind aan berendansen in India en deden we onderzoek naar dierentransporten in El Salvador. 

En terwijl we groeiden, hebben we ons gericht op het beschermen van meer dieren op meer plaatsen. Op dit moment hebben we regionale kantoren in Afrika, Azië, Europa, Latijns- en Noord-Amerika, en lokale kantoren in 15 landen. 

Ontdek meer over ons wereldwijde werk.

Een verleden vol noodhulp

Sinds ‘Operatie Gwamba’, waar we in 1964 in Suriname 10.000 dieren redden van overstromingen, hebben we al honderdduizenden dieren geholpen in rampgebieden. We kwamen in actie na aardbevingen, tsunami’s, tyfoons, tornado’s, vulkaanuitbarstingen, cyclonen en schipbreuken. We hebben dieren gered uit oorlogen in Bosnië, tot Rwanda, tot Afghanistan. En vandaag de dag reageren we sneller dan ooit om dieren in rampgebieden te beschermen. 

Bekijk hoe we dieren in rampgebieden redden.

Een verleden van campagne voeren

We voeren al decennia campagne om de levens van dieren te verbeteren. Onze campagne tegen stierenvechten, gelanceerd in 1985, heeft ertoe geleid dat bijna 50 steden in Frankrijk en Spanje stierenvechten hebben verboden. Rond diezelfde tijd verbood India de handel in kikkerbillen, na een zesjarige campagne van onze kant, waarmee meer dan 30 miljoen kikkers per jaar van een triest lot waren gered. 

En in de jaren 90 heeft onze ‘Libearty’ campagne geholpen om berendansen te verbieden in Griekenland, Turkije en het merendeel van India. 

Een verleden vol wereldwijde actie

We brengen internationale organisaties al jaren in beweging om dieren te beschermen. Als WSPA zijn we in de jaren 80 begonnen met lobbyen bij de EU, in 1981 kregen we een consultatieve status bij de VN en in de jaren 90 werden we vertegenwoordigd bij de Raad van Europa. 

We zijn trots op onze geschiedenis en enthousiast over onze toekomst – samen met onze supporters gaan we op naar een betere wereld voor dieren.

Verwante artikelen:

Over ons

Medewerkers en bestuur

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp