Quiz: test je kennis over veedieren
Wat weet jij over het leven van een koe, varken en kip? Test je kennis met tien vragen over veedieren in de natuur én de industriële veehouderij.
Meerkeuzevragen
- Kippen hebben veel ruimte nodig om rond te scharrelen en de vleugels uit te slaan. Weet jij hoe ze hun veren schoon houden?
A: Ze wassen zich in de regen
B: Ze pikken elkaars veren schoon
C: Ze nemen een bad van stof
-
Varkens rusten het merendeel van de dag, maar als ze wakker zijn, zitten ze met hun neus in de grond om te wroeten. Welke stelling klopt?
A: Varkens herkennen elkaar aan hun geur
B: Varkens herkennen hun omgeving aan hun geur
C: Varkens kunnen 2000 keer beter ruiken dan de mens
- In de vee-industrie worden vleeskuikens slechts weken tot maanden oud, maar in de natuur kan een kip veel langer leven. Hoe oud kunnen wilde kippen worden?
A: 7 jaar
B: 15 jaar
C: 20 jaar
- Ook koeien worden in de natuur een stuk ouder dan in een de intensieve veehouderij: gemiddeld leven ze 20 jaar. Waaraan kun je de leeftijd van een koe aflezen?
A: Het aantal ringen op de hoorns
B: Het aantal vlekken op de vacht
C: De kleur van de neus
- Waar is een koe op een dag het meeste tijd aan kwijt?
A: Grazen
B: Slapen
C: Liggen
Waar of niet waar?
Stelling 1:
In Nederland mogen er sinds 1991 geen staarten van biggen meer worden afgeknipt.
Stelling 2:
Alle kippen die in Nederland worden gefokt, voldoen minimaal aan 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.
Stelling 3:
JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, slacht per dag 7,1 miljoen dieren.
Stelling 4:
Nederland is de grootste importeur van Braziliaanse soja uit de hele EU.
Stelling 5:
Een vleeskip wordt na 8 weken naar de slacht gebracht.
Antwoorden
Meerkeuzevragen
Vraag 1 - Kippen hebben veel ruimte nodig om rond te scharrelen en de vleugels uit te slaan. Weet jij hoe ze hun veren schoon houden?ANTWOORD C
Kippen zijn gek op een lekker stofbad in het zand. Ze wapperen dan flink met hun vleugels zodat er een wolk van stof om zich heen ontstaat. Zo houden ze hun veren schoon, verdrijven ze parasieten én kunnen ze goed ontspannen.
Vraag 2 - Varkens slapen het merendeel van de dag, maar áls ze wakker zijn, zitten ze met hun neus in de grond om te wroeten. Welke stelling klopt
ALLEMAAL
Een varken vertrouwt blind op zijn neus. Hij moet wel, want zijn zichtvermogen is niet sterk. Tijdens de zoektocht naar voedsel gebruiken ze hun wroetschijf om te graven en te ruiken. Zo zijn ze veel in beweging en vervelen ze zich nooit.
Vraag 3 - In de vee-industrie worden vleeskuikens slechts weken tot maanden oud, maar in de natuur kan een kip veel langer leven. Hoe oud kunnen wilde kippen worden?
ANTWOORD B
In de natuur kan een kip wel 15 jaar oud worden. Dat is een groot verschil met de levensverwachting in de vee-industrie. Voor een goed leven is het belangrijk dat een kip de ruimte heeft om te scharrelen of een legnest te maken en ’s nachts rustig kan slapen in een boom of op een stok.
Vraag 4 - Ook koeien worden in de natuur een stuk ouder dan in een de intensieve veehouderij: gemiddeld leven ze 20 jaar. Waaraan kun je de leeftijd van een koe aflezen?
ANTWOORD A
Een koe heeft jaarringen op zijn hoorns, net zoals bij een boom. Helemaal nauwkeurig is het niet; het gebit geeft een meer exacte indicatie van de leeftijd.
Vraag 5 - Waar is een koe op een dag het meeste tijd aan kwijt
ANTWOORD C
Een groot deel van de dag besteedt een koe aan grazen. Dan is het tijd om te herkauwen en daarvoor gaat een koe lekker liggen. Slapen doen koeien maar weinig: gemiddeld slechts 20 minuten per dag.
Waar of niet waar?
Stelling 1- In Nederland mogen er sinds 1991 geen staarten van biggen meer worden afgeknipt.
WAAR.
Volgens Europese richtlijnen mogen de staarten van biggen al sinds 1991 niet meer routinematig worden afgebrand. In de praktijk gebeurt het bij vrijwel alle biggen in Nederland, zonder verdoving of pijnstilling. Het wordt gedoogd omdat varkens die dicht bij elkaar staan uit verveling en frustratie in elkaars staarten bijten.
Stelling 2 - Alle kippen die in Nederland worden gefokt, voldoen minimaal aan 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.
NIET WAAR.
De meeste vleeskuikens in Nederland worden gefokt voor de export. Dat betekent dat ze niet aan het keurmerk hoeven te voldoen; de meeste landen hanteren lagere dierenwelzijnsstandaarden dan 1 ster Beter Leven. In de supermarkt vind je sinds 2023 wél alleen Beter Leven-kippenvlees.
Stelling 3 - JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, slacht per dag 7,1 miljoen dieren.
NIET WAAR.
JBS slacht dagelijks bijna 15 miljoen dieren. En de dierenwelzijnsstandaard ligt erg laag. Varkens zitten in krappe kooien, koeien in donkere megastallen en vleeskuikens (plofkippen) worden in een maand tijd tot kip gefokt. Ook Nederland is bij dit dierenleed betrokken, want vleesbedrijven zoals JBS krijgen flink wat financiële steun vanuit bijvoorbeeld Rabobank.
Stelling 4 - Nederland is de grootste importeur van Braziliaanse soja uit de hele EU.
WAAR.
De meeste soja van de EU komt binnen in Nederlandse havens. Het overgrote deel daarvan (zo’n 85%) wordt gebruikt als veevoer voor kippen, varkens en koeien. Deze grootschalige sojaverbouwing leidt tot bosbranden, natuurverwoesting en beperkte landbouwgrond – met grote gevolgen voor dier, mens en planeet.
Stelling 5 - Een vleeskip wordt na 8 weken naar de slacht gebracht.
NIET WAAR.
In de meest gangbare Nederlandse vleesbedrijven worden vleeskippen na 6 weken gedood. De kuikens worden na de broedmachine naar de mesterij gebracht, daar krijgen ze zeer proteïnerijk voedsel om ze snel te laten groeien. Talloze kuikens halen de 6 weken niet, omdat ze al eerder aan gezondheidsproblemen bezwijken.